Ponedeljak 12.10.2015.
02:14
D. Dekić - Vesti

Grozni papir za još grozniji cilj

Fonet/EPA
(Ne)Prihvatljiva ponuda

Uz to se spekuliše da Brisel zahteva da Beograd i Priština pregovaraju kao Srbija i Kosovo, da Srbija prestane finansirati privremene organe u 29 opština na KiM, kao i da ne bude međusobnog blokiranja u EU integracijama i da srpske vlasti pristanu na članstvo Kosova u organizacijama kao što su Unesko i Savet Evrope.

Đurić ističe da se povodom nacrta vodi intenzivna diplomatska aktivnost i razgovori sa članicama EU.

Nacrtu teksta oštro se usprotivio i šef diplomatije Ivica Dačić rekavši da je neprihvatljivo sve što prelazi statusnu liniju neutralnosti pregovora.

Da se radi o odstupanju od principa statusne neutralnosti briselskog dijaloga za "Vesti" ukazuje Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose. On kaže i da se pokušava da obavezujući sporazum koji treba parafirati na kraju razgovora, bude tumačen kao priznanje Kosova.

- Deo poglavlja o Kosovu definisan je u osnovama 2014. i Srbija je prihvatila pregovaračku poziciju kao opšti okvir s kojim počinje i završava pregovore, s tim da kada dijalog bude okončan potpiše pravno obavezujući ugovor. Sada bi naš najbolji odgovor bio da će Srbija prvog dana kada postane deo EU otvoriti priznanje Kosova, a to bi, osim nas, relaksiralo i SAD i EU - kaže Janjić.

On smatra da bi šanse za uspeh porasle ako bi Vučić hitno rekonstruisao Vladu i zamenio nesposobne i partijske pregovarače stručnjacima kako bi Srbija svoje interese spakovala u jezik koji razume EU.

Pomoć dijaspore

Sa jakim i stručnim ljudima, lobi grupom za poglavlje 35, koji mogu biti i naši najbolji ljudi iz dijaspore, Srbija može da promeni tešku poziciju. Pre toga treba i da se odrekne decenijske mantre da ne priznaje Kosovo, jer sve što je od tada potpisivano dovelo je do faktičkog priznanja - ocenjuje Janjić.

Večera kod Mogerinijeve

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini pozvala je Vučića i Isu Mustafu na neformalnu večeru da bi se razmotrili dalji koraci u dijalogu. Spekulisalo se da Vučić neće ići, ali poslednja saznanja govore da hoće kako bi Mogerinijevoj rekao da ne prihvata nove uslove. Vučić, inače. ne isključuje mogućnost referenduma, a Janjić ističe da bi izjašnjavanje građana pojačalo srpsku pregovaračku poziciju.

2024 © - Vesti online