Ponedeljak 12.10.2015.
04:30
blic.rs

Vozači, oprez: Stigla je jesen!

pixabay.com
Prilagodite vožnju vremenskim uslovima

Kao prvo, mrak sada pada ranije, kiša i magle su česte pojave, a to u najvećoj meri utiče na vidljivost. Takođe, uslovi na putu su promenjeni, kolovozi više nisu suvi, već je sve vlažno i mokro, često blatnjavo i klizavo. 

Lišće

Opalo jesenje lišće i vlaga čine naše puteve nalik klizavom tepihu. Posebno oprezni budite prilikom vožnje kroz šumovite predele gde često duva vetar. Ovde je najvažnije da usporite i da zaboravite na nagle pokrete upravljačem.

Savet

Ne samo da vi treba da budete dobro pripremljeni i koncentrisani tokom jeseni, već ovo važi i za vaš automobil. Proverite i po potrebi zamenite metlice brisača. Proverite antifriz i sipajte zimsku tečnost za stakla, uklonite nečistoće sa odvoda i ventilacije, zamenite kabinski filter i sprečite zamagljivanje prozora koje uzrokuje vlaga.

Nevreme

Jesenje oluje svake godine prave sve ozbiljniju štetu. Drveće koje se sruši često bude uzrok mnogih saobraćajnih nezgoda a posebno u šumovitim delovima kada vozačima blokira put. Savet: obratite pažnju na upozorenja koja se emituju na radiju ili televiziji i znajte da  je nekad mnogo bolje napustiti vozilo u slučaju jake oluje.

Blato

Sezona žetve traje do decembra, a traktori koji sa njiva izlaze na put ostavljaju ogromne količine blata za sobom. Ovde je veliki rizik  od proklizavanja koji se može dogoditi čak i pri običnom preticanju. Savet: sklonite nogu sa pedale gasa i napravite veće rastojanje jer ovde se put kočenja opasno produžava.

Magla

Uvek dolazi niotkuda ali brzo. Ovde je najvažnije imati maglenke, voziti sporo i držati veće rastojanje. Zavisno od vidljivosti morate prilagoditi brzinu po sledećem pravilu: 50 metara vidljivosti jednako 50 km/h. Zadnje svetlo za maglu uključite samo ako je vidljivost manja od 50 metara, a najveća brzina tada neka bude 50 km/h.

Divljač na putu

Nemojte potcenjivati opasnosti koje vrebaju zbog životinjskih koridora kojima mi prolazimo automobilima. Ako vozite 50 km/h, pri udaru se težina životinje uvećava čak 25 puta! Rizik  je najveći u sumrak i ranu zoru, pa obavezno poštujte znakove upozorenja, smanjite brzinu i uvek budite spremni na kočenje.

2024 © - Vesti online