Nedelja 11.10.2015.
22:44
A. Krasojević - Vesti

Ovako provalnici ispituju teren

kingrealtygroup.net
Imaju oni svoje metode

- Prošlog petka uveče neko je pozvonio na moja vrata. Bila sam iznenađena jer nisam očekivala posetu - priča za švajcarske medije Marta M, čiji stan se nalazi u prizemlju stambene zgrade.

- Otvorila sam vrata i ugledala nepoznatu ženu koja nije znala nemački jezik. Odmah sam shvatila da se iznenadila što je neko otvorio vata. Neznanka mi je nešto kazala ali je nisam razumela - objašnjava Marta M. i dodaje:

- Otišla je, a ja sam s puno nepoverenja otišla do svog prozora da vidim kuda je pošla. Videla sam da je otišla do druge višespratnice i pozvonila kao i kod mene. Nakon toga sam bila potpuno uverena da je došla da ispita ima li koga u stanu kako bi provalila u njega jer gledajući sa ulica moj stan je odavao utisak da u njemu nema nikoga.

- To je u određenim delovima grada uobičajena taktika - kaže komesar kriminalističke policije Rene Gzel i dodaje:

- Te osobe na taj načn kontrolišu da li je stan stvarno prazan. Uz to, u ove jesenje dane i drugi faktori provalnicima idu na ruku pre svega rano padanje maraka, ali i jesenji godišnji odmori.

Gzel, ipak, umiruje građane i kaže da Bazel trenutno nije suočen s velikim brojem provala u kuće i stanove. U svakom slučaju, savetuje da se vrata uvek dobro zaključaju.

Preventivne mere

Iz policije upozoravaju za vreme jesenjih ferija i skorašnje promene časovnika na zimsko vreme treba voditi strogo računa i štititi se od provalnika. Treba ostaviti sijalice da gore tako da se vidi spolja, koje bi preventivno uplašile provalnika da pomisli da ima nekoga u stanu.
Stanovnici zgrada sa više familija moraju da znaju kome otvaraju vrata.

2019 © - Vesti online