Subota 10.10.2015.
04:30
informer.rs

Ovo su simptomi koje nikako ne biste smeli da ignorišete

giglig.com
Ako imate neke od navedenih simptoma - vreme ja za posetu kardiologu

Teskoba u grudima

Pritisak ili bol u grudima jedan je od najčešćih pokazatelja da sa vašim srcem nešto nije u redu. Neprijatan osećaj u grudima može biti simptom zapušene arterije ili čak srčanog udara. Međutim, nije svaki bol u grudima povezan sa srčanim problemima. Ako je bol kratak i povremen ili ako vas boli samo tačka koju pritisnete, sva je prilika da je problem drugačije prirode, odnosno da nema direktne veze sa srcem.
Ukoliko se, s druge strane, bol javlja češće, traje više od nekoliko minuta i ima jači intenzitet, potrebno je da odmah pozovete Hitnu pomoć ili se obratite najbližoj zdravstvenoj ustanovi. Takođe imajte na umu da ozbiljni srčani problemi ponekad nisu ni najavljeni bolom u grudima.

Znojenje

Ukoliko vas iznenada oblije hladan znoj bez nekog očiglednog razloga, postoji mogućnost da se radi o srčanom udaru. Ukoliko je pojačano i neobjašnjivo znojenje praćeno i nekim drugim poznatim simptomima srčanog udara, neophodno je odmah pozvati Hitnu pomoć. Lekari upozoravaju da nikako ne bi trebalo da pokušavate da sami odete do bolnice, bilo kolima ili peške, jer se na taj način dovodite u još veći rizik.

Bol koji se širi ka ruci

Ovo je takođe jedan od najranijih i najklasičnijih simptoma koji ukazuje na problem sa srcem. Lako ćete ga prepoznati, jer se bol gotovo uvek širi ka levoj ruci, pa ako primetite da vas ruka boli i da trne, ništa ne bi trebalo da vam bude preče od hitnog odlaska kod lekara. Bol počinje u grudima i brzo se širi na ruku, ali su doktori prijavljivali i slučajeve u kojima je pacijente sa srčanim udarom bolela samo leva ruka, bez prethodnih problema sa grudima i stomakom.

Mučnina i bol u želucu

Povraćanje, mučnina i bol u želucu česti su simptomi srčanog udara i generalno problema sa kardiovaskularnim sistemom. Oticanje u području abdomena koje je povezano sa srčanim problemima neretko dovodi do gubitka apetita, tako da i iznenadnu nezainteresovanost za hranu takođe treba shvatiti ozbiljno. Naravno, bol u stomaku može biti simptom i posledica mnogih drugih, često potpuno bezazlenih problema, koji nemaju nikakve veze sa srcem, ali ako ste sigurni da niste "pokvarili" stomak hranom, a naročito ako imate istoriju bolesti srca u porodici, nikako ga ne bi trebalo ignorisati.

Nepravilan puls

Ubrzan i nepravilan rad pulsa, naročito ako je praćen vrtoglavicom i/ili osećajem slabosti i otežanog disanja, gotovo je siguran znak srčanog udara, srčane slabosti ili srčane aritmije. Naučite kako da prepoznate nepravilan puls i reagujte čim primetite bilo šta što odstupa od normalnih vrednosti.

Kašalj koji ne prestaje

U najvećem broju slučajeva kašalj nije posledica problema sa kardiovaskularnim sistemom. Međutim, ako imate istoriju problema sa srcem, dugotrajan kašalj za koji se ne može reći da je izazvan gripom ili prehladom i te kako može biti pokazatelj nepravilnog rada srca. Ako je kašalj istovremeno praćen iskašljavanjem sluzi sa tragovima krvi, nema nikakve dileme - potrebno je hitna medicinska nega.

Oticanje nogu i zglobova

Oticanje nogu, stopala i zglobova može biti znak da vaše srce ne radi kako treba, odnosno da nije u stanju da pumpa krv na optimalan način. A kada srce ne pumpa krv dovoljno brzo, krv se zadržava u venama i izaziva oticanje. Srčana insuficijencija (slabost) takođe može sprečiti normalno funkcionisanje bubrega, odnosno izbacivanje vode i natrijuma iz tela, što takođe može dovesti do oticanja.

Gubitak energije

Ako se iznenada osetite iscrpljeno ili ako vam aktivnosti s kojima ste ranije lako izlazili na kraj odjednom predstavljaju problem (penjanje uz stepenice ili nošenje torbi sa pijace), odmah zakažite pregled kod svog lekara. Neobjašnjiv gubitak energije trebalo bi da shvatite ozbiljnije nego bilo koji drugi simptom. Ovo posebno važi za žene koje iznenada osete ekstremnu iscrpljenost, jer ona može biti prvi pokazatelj opasnosti od srčanog udara.

2024 © - Vesti online