Petak 09.10.2015.
13:25
Politika, Vestionline

Grejanje će u nekim gradovima poskupeti. Šta sve podgreva cenu?

M. Ljubojević
A toliko je hladno da bi svima značilo da radijatori već danas (9. oktobar) počnu da greju

Izvesno je da će se Nišlije, Jagodnici i Zrenjaninci grejati jeftinije. Domaćinstva u Jagodini priključena na toplane grejanje će plaćati za dva dinara jeftinije, u Zrenjaninu za šest, dok Nišlije očekuju cenu nižu i do 30 odsto. 

Za razliku od njih, računica toplane u Leskovcu pokazuje da grejanje treba da poskupi za 40 para, a zagrevanje poslovnog prostora da pojeftini za 20 do 30 odsto.

Kragujevčani još ne znaju koliko će plaćati struju - saznaće novu cenu narednih dana, ali očekuju da će im grejanje biti skuplje za 8,4 odsto, dok će njihove komšije koje greju poslovni prostor plaćati skoro 10 odsto manje.

Računica pokazuje da bi druge toplane mogle da se povedu za niškom i jagodinskom i pojeftine grejanje, jer je gas, koji većina toplana koristi za grejanje, od početka godine pojeftinio za 23 odsto, a nova metodologija za izračunavanje cene grejanja u svom varijabilnom delu propisuje direktnu zavisnost od cene energenata.

Prema zakonu, potrošači bi morali da plaćaju samo ono što je trošak grejanja (nabavka ogreva, amortizacija, remonti...), jer se može naplatiti samo stvarno izvršena usluga, a ne i ono što neko drugi nije platio. 

Jovan Jovanović, predsednik niškog Centra za zaštitu potrošača "Forum" kaže da bi grejanje moglo da bude i jeftinije da u cenu, koju plaćaju krajnji potrošači, ne ulaze troškovi zarada zaposlenih, njihove jubilarne nagrade, nenaplaćena potraživanja...

Na spisku opravdanih fiksnih troškova pojedinih toplana nalaze se i naknade za članove nadzornog odbora, solidarnu pomoć...

Iako većina toplana to uporno odbija da prizna, saznaje se i da se u krajnjoj ceni i danas nalaze troškovi donacije i sponzorstva, reprezentacije, oglašavanja, dnevnice za službeni put, radničke sportske igre...

Umesto da daljinsko grejanje bude najjeftinije, ono je postalo najskuplje zbog čega sve veći broj korisnika podnosi zahtev za raskid ugovora. Najčešće to traže oni koji žive sami u stanovima ( plaćaju grejanje cele godine, a toplane čekaju da spoljna temperatura padne ispod 12 stepeni da bi grejali), kao i oni koji smatraju da im je jeftinije da se greju na struju.

2024 © - Vesti online