Petak 09.10.2015.
13:07
Tanjug

"Hrvatska policija bila arogantna prema izbeglicama"

Tanjug
Američki list osudio nehuman odnos hrvatske policije prema nemoćnima

Naslovna fotografija novog broja magazina snimljena je na srpsko-hrvatskoj granici, kod Tovarnika, uz opisane rane faze tranzita izbeglica.

- U hrvatskom gradu Tovarniku, na granici sa Srbijom, hiljade su pohrlile na železničku stanicu i još hiljade su ostale uz put, čekajući da se ukrcaju na vozove ili autobuse koji vode na nepoznate destinacije. Mnogi nisu imali predstavu u kojoj se zemlji nalaze - navode u najavi objavljenoj na svom portalu.

Kritikuju ponašanje hrvatske policije prema izbeglicama u prvim danima krize, pogotovo prema onima koji su odvojeni od svojih porodica i primećuju, prenosi regionalna televizija N1, da su rane faze tog tranzita bile haotične, jedva kontrolisane.

- Ne od strane nevladinih organizacija, nego interventne policije, trenirane za obuzdavanje građanskih nemira i fudbalskih huligana. Porodice su odvojene, ali policija ostaje nesvesna njihovih molbi, arogantna u svojoj moći nad nemoćnima, izdajući nadu očajnika koji su stigli do sada, usprkos svemu, da bi na kraju doživeli najokrutniju od svih sudbina - navodi magazin.

Od početka izbeglice krize na teritoriju Hrvatske ušlo je 136. 723 izbeglica, podaci u Ministarstva unutrašnjih poslova koje i dalje očekuje njihov priliv iz Srbije.

Tokom nedavne posete prihvatnom centaru za izbeglice u Opatovcu premijer Zoran Milanović je, uz podsećanje da Hrvatska nije u šengenu, ocenio da se u zbrinjavanju i brizi o izbeglim osobama ponaša kao da jeste.

2024 © - Vesti online