Petak 09.10.2015.
09:28
dnevnik.hr

Novo otkriće: Pluton ima plavo nebo

Reuters
A ovako izgleda Plutonovo okruženje: Plavo svetlo privuklo pažnju istraživača

- Ko bi očekivao da je nebo u Kojperovom pojasu plavo? Predivno je - rekao je Alan Stern, glavni istraživač tima koji prima podatke sa svemirske letelice New Horizons, na istraživačkom institutu Bulder u američkoj saveznoj državi Kolorado gde su proučavane fotografije u boji pristigle u NASA-u prošle nedelje.

Moguće je da su čestice izmaglice sive ili crvene, ali način na koji odašilju plavo svetlo privuklo je pažnju naučnog tima New Horizons.

- Ta jasna plava boja govori nam o veličini i sastavu čestica izmaglice. Plavo nebo često je rezultat rasutog sunčevog svetla veoma malih čestica. Na Zemlji, te čestice su mali molekuli azota. Čini se da su na Plutonu lakše, ali još manje nego na Zemlji - čestice podsećaju na čađ i nazivamo ih tolini - rekao je istraživač Karli Hauet.

Naučnici veruju da se čestice tolina formiraju visoko u atmosferi, gde se ultraljubičasto sunčevo svetlo raspada i jonizira azot i molekule metana te im omogućuje da reaguju jedna s drugom kako bi formirale sve kompleksnije negativno i pozitivno nabijene jone.

NASA
Plave tačke predstavljaju mesta gde je pronađen led

Na Plutonu je otkriveno i mnogo malih regija s ledom. Ti ledeni delovi podudaraju se s ranije viđenim crvenim mrljama na površini Plutona, a naučnici još ne znaju zašto.

- Iznenađena sam time što je ta zaleđena voda toliko crvena. Ne znamo koja je veza između leda i crvenih tolina na površini Plutona - istakla je Silvija Protopapa, koja je deo Sternovog tima.

2024 © - Vesti online