Četvrtak 13.05.2010.
12:07 >> 15:54h
Tanjug

Bramerc: Saradnja Srbije profesionalna

Predsednik Nacionalnog saveta Rasim Ljajić i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc sastali su se u Palati Srbija
 

Na sastanku je zaključeno da nema nijednog zahteva Tužilaštva Tribunala na koji nije odgovoreno u predviđenom roku ili na odgovarajući način, navodi se u saopštenju Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim sudom.

Bramerc je posetu započeo juče višečasovnim sastankom sa predstavnicima Bezbednosno-informativne agencije i članovima akcionog tima za potragu za haškim beguncima, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.


Poseta Beogradu prethodi izveštaju o saradnji Srbije sa sudom u Hagu, koji će Bramerc predati Savetu bezbednosti UN u drugoj polovini juna.


Od tog izveštaja zavisi dalji tok evrointegracija Srbije. Holandija insistira na tome da, pre odluke o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) između EU i Srbije, Srbija uhapsi preostalu dvojicu haških optuženika ili da Bramerc saradnju Srbije oceni kao pozitivnu.

Kako je navedeno, današnji sastanak predstavlja potvrdu činjenice da se saradnja Srbije s Tribunalom nesmetano odvija u kontinuitetu, s ozbirom na to da je Bramerc u izveštaju iz juna prošle godine pozvao Vladu Srbije da u ovim oblastima saradnje održi dostignuti nivo, dok je u izveštaju iz decembra 2009. naveo da nema nerešenih zahteva.


Stav Nacionalnog saveta je da postoji odlična saradnja sa Tužilaštvom Tribunala i da postoji potpuno međusobno poverenje između Srbije i Tužilaštva, i Nacionalni savet je, zajedno sa svim ostalim državnim organima uključenim u proces saradnje, u potpunosti opredeljen da se ovakav nivo saradnje održi i u budućnosti, zaključuje se u saopštenju.


Posle sastanka sa Ljajićem, Bramerc je u zgradi Vlade Srbije razgovarao i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, a kasnije u toku dana sastaće se i sa specijalnim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.


Dvodnevnu posetu Beogradu glavni tužilac tribunala završiće večeras susretom sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, po njegovom povratku iz posete Azerbejdžanu.

2024 © - Vesti online