Četvrtak 08.10.2015.
03:35
Đ. Barović - Vesti

Rusi i Srbi vežbali borbe u vazduhu

mod.gov.rs
Slovensko bratstvo: Vojna vežba BARS 2015

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da su u vežbama učestvovale mešovite posade, a da su Vojske Srbije predstavljala sedmorica pilota letača MiG 29.

Ovo je prva zajednička vojna vežba vojnih pilota dve zemlje, a usledila je nepunih mesec dana pošto su oružane snage Srbije i Rusije u septembru, u blizini Novorosijska, izvele zajedničku međunarodnu vežbu desantnih jedinica "Slovensko bratstvo", u kojima su učestvovali i padobranci Belorusije.

Načelnik uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Petar Bošković kaže za "Vesti" da ovde nije reč o intenziviranju saradnje dve zemlje, ili "okretanju" Srbije Istoku, već vojnoj saradnji koja je dogovorena još prošle godine.

- Srbija ima potpisane sporazume o bilateralnoj vojnoj saradnji sa više od 60 zemalja, a ove godine učestvuje na 24 vojne vežbe, od kojih su samo dve sa Rusijom. U ostalim vojnim vežbama VS je učestvovala ili sa SAD ili sa članicama EU. Dakle, ne događa se ništa mimo već utvrđenog plana, a bilo bi neozbiljno očekivati od Srbije da krši ranije potpisane sporazume o vojnoj saradnji - naglašava Bošković.

2024 © - Vesti online