Četvrtak 08.10.2015.
04:41
B. Đokić - Vesti

Gašića brani i vlast i crkva

Tanjug
Reči lete, zapisano ostaje: Saša Janković i Aleksandar Vučić

Zaštitnik građana utvrdio je da su odgovorni za nezakonit i nepravilan rad u svojim resorima i za nesaradnju sa institucijom ombudsmana u vezi s incidentom tokom prošlogodišnje gej parade.

Premijer Vučić ne smenjuje Gašića, a predsednik Srbije ne da Cvetkovića. Ministra odbrane se ne odriče ni crkva, što se videlo ovih dana kada su ministar vojni i njegov brat dobili ordene kralja Milutina, koje im je dodelio patrijarh srpski Irinej za doprinos gradnji Crkve Sv. Jovana Krstitelja u Kruševcu.

Predsednik Nikolić je najpre govorio "kako će videti šta će uraditi" sa Jankovićevom preporukom o smeni Cvetkovića, a onda, pošto ju je odbio, kao razlog naveo "pogrešenu proceduru".

- Razrešenje Petra Cvetkovića, direktora Vojno-bezbednosne agencije tražio sam u skladu za Zakonom o zaštitniku građana. Prema ovom zakonu moguće je tražiti javnu preporuku za razrešenje funkcionera. Čini mi se da je predsednik prevideo razliku između zakonom propisane preporuke i zakonom propisanog predloga za razrešenje. Ne bilo ko, već predsednik je rekao da je zaštitnik građana pogrešio u proceduri, a reč predsednika obavezuje, makar na odgovor. Sve je to formalno ispravno i elegantno urađeno - izjavio je Janković za medije.

Unapređenje umesto smene

Na predlog Jankovića da bude razrešen, general Cvetković će po svemu sudeći biti vanredno unapređen jer je ministar Gašić predložio predsedniku Nikoliću da bude vanredno unapređen. Da li će se to i dogoditi, zavisi od Nikolića.

2024 © - Vesti online