Sreda 07.10.2015.
14:07
RT, Vestionline

Rusija napada i s brodova: Lansirano 26 projektila na ID

Reuters
Napad sa Kaspijskog mora (Foto: Ilustracija)

- Četiri naša ratna broda koji se nalaze u Kaspijskom jezeru lansirala su 26 raketa na 11 položaja terorista Islamske države u Siriji. Nijedan civilni objekat nije pogođen - saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Projektili su leteli 1.500 kilometara pre nego što su pogodili metu. Napadi su izvedeni u saradnji sa Iranom i Irakom, s obzirom da su projektili morali da lete kroz vazdušni prostor te dve države kako bi došli do Sirije.

Ruski ratni brodovi prethodno su imali ulogu u razmeštanju ruskih borbenih aviona u Siriji i isporuci opreme i zaliha u vazduhoplovnu bazu nedaleko od Latakije i u bazu u Tartusu.

- Za poslednjih 48 sati intenzivnog rada na različitim vrstama prikupljanja podataka, pronađen je veliki broj raznovrsnih objekata IS. To su komandni punktovi, skladišta municije, borbene tehnike, kampovi za obuku ekstremista. U njihovo uništavanje, osim avijacije, jutros su se uključili brodovi Kaspijske flote. Četiri raketna broda ispalila su 26 krstarećih raketa 'Kalibar' na 11 ciljeva. Prema podacima objektivne kontrole, svi ciljevi su uništeni, civilno objekti nisu stradali - rekao je Šojgu.

Google Maps/Vestionline
Rusi počeli da uništavaju teroriste i sa mora

Uništeno je, kako je naveo, 19 komandnih punktova, 12 skadišta municije, 71 oklopno vozilo i šest pogona za proizvodnju eksplozivnih naprava.

Šojgu je, takođe, rekao da IS ne može biti pobeđena u Siriji bez usaglašavanja i podrške Turske i SAD Rusiji, a Moskva je spremna da sa SAD usaglasi dokument o zajedničkom postupanju u Siriji.

- Održali smo videokonferenciju sa našim američkim kolegama i počeli da razgovaramo o pitanju osiguranja zajedničkog rada i bezbednosti na toj terortoriji. Završili smo razmatranje dokumenta koji je predao Pentagon i danas ćemo govoriti o tome da smo spremni za usaglašavanje tog dokumenta. Bez podrške jednih drugima, teško da ćemo da rešimo taj problem - kazao je on.

2024 © - Vesti online