Četvrtak 13.05.2010.
08:27 >> 16:30h
Srna

Danas Spasovdan - slava Beograda

Patrijarh je osveštao slavski kolač grada Beograda i tom prilikom gradskim vlastima i svim žiteljima prestonice čestitao slavu.

Posle liturgije, počela je tradicionalna litija centralnim gradskim ulicama, u kojoj se, pored sveštenika Srpske pravoslavne crkve, nalaze đaci osnovnih i srednjih škola, pitomci i kadeti Vojne akademije, policijska konjica, ali i članovi gradskih horova koji će tokom šetnje pojati duhovne pesme.

Obeležavane gradske slave je prekinuto posle Drugog svetskog rata, da bi se obnovilo 1992. godine kada je za Spasovdan ulicama Beograda prošla litija prvi put posle 46 godina.

Spasovdanska litija se svake godine kreće ulicama kneza Miloša i kralja Milana do Terazijske česme gde je prvo stajanje i gde se čitaju molitve za zdravlje Beograđana, zatim nastavlja knez Mihailovom i Ulicom kralja Petra do Saborne crkve. Tu je je drugo stajanje i čitaju se molitve za mir i blagostanje.

Litija se potom vraća ulicama Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, kraljice Natalije, Dobrinjskom do Vaznesenjske crkve, gde je treće stajanje kada se čitaju molitve u spomen svim palim junacima Beograda.

Verski praznik Spasovdan slavi se u znak sećanja na dan kada se Isus, 40 dana posle vaskrsenja, javio učenicima.

"Idite po svemu sveti i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen", rekao je Hristos učenicima.

Dečani proslavili slavu

 

Vaznesenje Hristovo - hramovna slava manastira Visoki Dečani danas je svečano proslavljena svetom liturgijom koju je služio administrator Eparhije raško-prizrenske umirovljeni episkop Atanasije Jevtić, uz sasluženje vikarnog episkopa Teodosija i sedam sveštenoslužitelja.

 

U svetoj liturgiji evharistijski je učestvovalo oko dve stotine vernika iz raznih delova Kosova i Metohije i centralne Srbije.

 

Na proslavi su bili monasi iz manastira Sopoćani i Tvrdoš, monahinje manastira Končul sa igumanijom Minodorom kao i sestre iz manastira Gračanice, saopštila je Informativna služba Eparhije raško-prizrenske.

 

Nakon osvećenja slavskog kolača i litije iguman manastira Dečani vladika Teodosije, sa bratijom priredio je za sve prisutne slavski ručak za kojim su pevane stare kosovske pesme.

 

Današnjoj svečanosti prisustvovao je i šef grčke kancelarije i specijalni posrednik Evropske unije za srpsku duhovnu i kulturnu baštinu Dimitris Moshopulos, zajedno sa svojim saradnicima, predsednik opštine Leposavić Branko Ninić i drugi.

 

Nakon slave u Visokim Dečanima vladike Atanasije i Teodosije su otišli u selo Žač kako bi posetili srpske povratnike na koje su sinoć albanski ekstremisti pucali iz vatrenog oružja.

2024 © - Vesti online