Sreda 07.10.2015.
12:31
Tanjug

Turska upozorava Rusiju: "A mislili smo da smo prijatelji..."

Reuters
Turci: Uznemirava nas nečiji MIG 29 (Foto: Ilustracija)

Ruski avioni su dva puta, tokom vikenda, ušli u turski vazdušni prostor, a nepoznati MIG-29 je uznemiravao turski avion u ponedeljak, navela je turska vojska, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Turska otvorena za ideju o sastanku sa predstavnicma ruske vojske u Ankari, kako bi razmotrili mere da se izbegne ponavljanje prekršaja.

Turska će i dalje na narušavanje svog vazdušnog prostora, gledati kao na pretnju, ali rusku ponudu da se sastanemo i razgovaramo o tom pitanju, ocenjujemo pozitivno, saopštio je danas portparol vladajuće partije AK Omer Čelik.

- Rusija je prijatelj, ali ako se upadi nastave, to nećemo doživljavati kao prijateljsko ponašanje - kazao je on.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da ne želi da sukob u Siriji pretvara u krizu između Rusije i NATO, kao ni u rusko-turski spor.

Davutoglu je dodao da s druge strane, Turska, kao članica alijanse, neće praviti kompromise oko sigurnosti svojih granica i vazdušnog prostora. On je naveo da su samo dva od 57 ruskih vazdušnih udara u Siriji pogodili Islamsku državu, dok su ostali bili usmereni na "umerenu opoziciju".

2024 © - Vesti online