Sreda 07.10.2015.
22:44
S. M. Tomić - Vesti

Počast najvećem predsedniku SAD

Reuters

Stradao je od ruke južnjačkog glumca i špijuna Konfederacije Džona Vilksa Buta. Tri nedelje je vozom telo predsednika prevoženo gradovima Unije gde su održavane pogrebne svečanosti kojima su prisustovale hiljade ljudi, dok su brojne povorke duž pruge pratile voz.

Ove godine se u Springfildu okupilo hiljade ljudi u istorijskim kostimima ispred stare gradske većnice gde je pre 150 godina na odru ležalo Linkolnovo telo. Lokalno pogrebno preduzeće Stab, koje postoji od 1937. godine, rešilo je da napravi mrtvačka kola poput onih koja su telo prevezla na groblje Oak Ridž. 

Reuters/J.R.

Originalna kola stradala su u požaru u Sent Luisu 1887. godine. Po jednoj jedinoj preživeloj fotografiji napravljen je i kovčeg od orahovog drveta sa srebrnim ručkama i ukrasima.

Donatori su bili istorijska društva i građani.

Krađa mača

Linkolnova grobnica u Springfildu raskošno je ukrašena statuama koje predstavljaju artiljeriju, konjicu, pešadiju i mornaricu, učesnike u Građanskom ratu. Sa statue oficira artiljerca dvaput je ukraden mač. Prvi put je ukraden 1890. godine mač napravljen od rastopljenih topova iz Građanskog rata. Replika mača je ukradena 2011. godine. Nikad nisu pronađeni ni jedan ni drugi. Linkolnova grobnica je građena u periodu od 1869. do 1874. godine, tu se nalazi i obelisk visine 36 metara na čijem se vrhu nalazi kocka.

2024 © - Vesti online