Utorak 06.10.2015.
22:32
Tanjug

Džihadisti u panici: Kriju se po džamijama, koriste civile kao štit

Reuters
Rusi gađaju samo kada su 100 odsto sigurni da udaraju u metu

Prema njegovim rečima, naneti su udari po objektima logističke infrastrukture, komandnim punktovima, kampovima za obuku i bazama "ekstremista terorističkih grupa ID".
 

Konašenkov je rekao da je par ruskih lovaca-bombardera Su-25 izveo udar na kamp Islamske države gde su se pripremale grupe ekstremista iz inostranstva u oblasti Kafer-Avajd u provinciji Idlib. Takođe, uništeni su objekti koje su teroristi koristili za skladištenje eksploziva i materijalno-tehničkih i prehrambenih zaliha, preneo je TASS.

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane naveo je i da su avioni Su-24M uništili fabriku za proizvodnju eksploziva za ID nedaleko od Damaska, a aviobombama su uništena dva komandna punkta ekstremista u blizini Deir-el-Zor.

Bombarderi Su-34 napali su još jedno uporište IS u oblasti naselja Gmam u provinciji Latakiji, naveo je Konašenkov, dodajući da su udari izazvali paniku među ekstremistima.

Ranije je zamenik ministra odbrane Anatolij Antonov rekao je da ruska vojska pažljivo proverava obaveštajne podatke pre nego što izvodi udare.

- Stotinu puta proveravamo obaveštajne podatke. Nanosimo udare tek kada znamo da sto odsto udaramo u metu - rekao je on.

Prema rečima Antonova, ekstremisti ID od udara ruskog vazduhoplovstva spasavaju se u džamijama, a lokalne stanovnike koriste kao živi štit, jer znaju da ruski borbeni avioni nikad ne bi gađali civilne oblast

- Danas imamo podatke da se teroristi kriju u džamijama. Imamo podatke, video-podatke da teroristi njihovu tehniku kriju oko džamija - rekao je on posle susreta sa vojnim atašeima nekoliko zemalja.

- Znajući naš odnos poštovanja i brige prema džamijama oni odlično shvataju da mi nikada i ni pod kakvim okolnostima nećemo naneti udare na nevojne objekte - kazao je Antonov.

Konašenkov, kako prenosi TASS, nije isključio mogućnost da bi teroristi ID mogli da aktiviraju eksploziv u džamije u Palmiri i drugim naseljima u Siriji kako bi okrivili rusko vazduhoplovstvo.

2024 © - Vesti online