Utorak 06.10.2015.
22:17
S. M. Tomić - Vesti

Poslednji majstor

Reuters
Violina je ključni instrument kubanske muzike

Prvu kubansku džez radio emisiju vodio je čuveni violinista Hoze Antonio Kurbelo. Violine, viole, violončela i kontrabasi na Kubu su stizali iz evropskih radionica. Posle revolucije tu ulogu je preuzeo Sovjetski Savez, a poslednjih godina đaci i studenti muzičkih škola prepušteni su na milost i nemilost kineskih violina kojima se kidaju žice i gubi ton.

Jedina državna radionica za popravku violina, viola i drugih gudačkih instrumenata nalazi se u Havani. Radionica je puna delova instrumenata i alata za popravke, ali ima i kompletno restaurirane instrumente, koje iznajmljuju muzičarima za koncerte i takmičenja. Mnogi stari majstori violina su umrli, neki su se iselili, pa glavni majstor Andres Martinez danas ima dva pripravnika koji uče tajne zanata.

Zanat sve ređi

Kuba je otvorila fabriku violina 1970. godine, ali kubanski kedar nije mogao da se meri po kvalitetu i rezonanciji sa palisandrovim drvetom i javorom, pa se od proizvodnje odustalo. Izrada violina je i danas redak umetnički zanat, koji lagano izumire. Violine najviše izrađuju kineske radionice, sa jeftinom radnom snagom i modernim mašinama, ali rezultat je violina sa lošim zvukom.

Kuba ima na desetine besplatnih muzičkih škola koje daju na hiljade obrazovanih muzičara svake godine. Mnogi od njih kupili su violinu u inostranstvu, ali je teško doći do delova za popravku. Pod pokroviteljstvom Kube, belgijska neprofitna organizacija Fidlemakers bez granica obezbedila je alat i uvozno drvo. Martinez je karijeru počeo kao restaurator starinskog nameštaja, a pre tri godine je otvorio radionicu za gudačke instrumente, gde je dosad popravljeno oko 500 violina i napravljeno 10 violina za profesionalne muzičare. Kaže da mu je najgore kad mu na popravku stigne violina koju je pokušao da popravi amater, i to - čekićem.

2024 © - Vesti online