Utorak 06.10.2015.
21:13
D. N. Petrović - Vesti

Oživeće postojbina Nemanjića


Celog leta na hramu se ništa nije radilo, brojni vernici iz Deževske doline, a i donatori iz cele Srbije i dijaspore počeli su da brinu: šta se dešava s izgradnjom, zbog čega stoje radovi i da li će zidine započetog hrama nezaštićene dočekati jesenje kiše, prvi sneg i zimu...

Kupole

- Nema razloga za brigu.... Nadamo se da je pred nama bar još 40-50 građevinskih dana i da ćemo u ovoj godini još puno toga uraditi. Naravno, hram neće i ne može biti završen, trenutno smo negde na polovini grubih radova, na šestom-sedmom metru iznad osnove hrama, zidamo manje kupole, planiramo da pre zime stignemo do devetog metra i da privremenim krovom zaštitimo svetinju od zimskih nepogoda - ističe inženjer Radiša Biorac, rukovodilac radova i dodaje:

- Hram će biti visok oko 15 metara, ako bude novca i materijala, idućeg proleća zidaćemo glavnu kupolu, do polovine leta hram će biti potpuno ukrovljen. Da li će sve ići ovom dinamikom ne zavisi od nas građevinara, već od eparhije Raško-prizrenske, koja nam je poverila radove, i vernika i donatora koji pomažu izgradnju - naglašava Biorac.

- Odavde sam, iz Deževe, brinuo sam, kao i mnogi drugi, zbog toga što celog leta ništa nije rađeno, a obradovao sam se kad su me ponovo pozvali da nastavimo radove - ističe Želimir Novaković, jedan od majstora.

Jugova radost

- Radujemo se hramu i jedva čekamo da bude završen jer će biti ponos svih nas koji živimo u do sada nepravedno zapostavljanoj Deževskoj dolini gde je, što se srpstva i pravoslavlja tiče, sve počelo. Izgradnjom ove svetinje oživećemo Deževsku dolinu, gde je svaki kamen istorija, i vratićemo dug našim velikanima Stefanu Nemanji, Svetom Savi, Stefanu Prvovenčanom, Urošu Drugom, Dušanu Silnom i drugim Nemanjićima koji su ovde stvarali, jačali, čuvali i ostavili nam srpsku državu - priča Dragan Marjanović, koji živi na stotinak metara od budućeg hrama.

Podrška vladike Teodosija

- Imamo punu podršku i pomoć našeg vladike Teodosija i naše eparhije, ali bez pomoći naših vernika radove ne možemo značajnije ubrzati. Svaki prilog u materijalu ili novcu puno će nam značiti, ovo je prilika da, posrestvom "Vesti", pozovem i vernike iz naše dijaspore, od Amerike do Australije, da nam pomognu jer hram Svetog Save u Deževi neće biti svetinja samo nas koji živimo u postojbini Srbije, već hram svakog Srbina ma gde bio - poručuje otac Ivan Jeremić, odnedavno paroh deževski.

- Mnogo sam se sekirao dok su radovi stajali i puno sam se obradovao kad su ponovo nastavljeni, jedva čekam dan kad će nas zvona sa hrama, koji se gradi na mestu gde je bila Saborna crkva Stefana Nemanje u kojoj se Bogu molio i njegov najmlađi i najpoznatiji sin Rastko - Sveti Sava, pozvati na molitvu.. Nadam se da nećemo još dugo čekati. Hoćemo da hram Svetog Save u Deževi bude mesto svesrpskog okupljanja i stožer srpstva u ovom kraju - kaže Jugo Puzović, ugledni domaćin iz Deževe.

- Hram su nedavno posetili vladike Teodosije (raško-prizrenski) i Justin (žički) koji je pre tri godine položio kamen temeljac za ovu svetinju. Očekuje se da će obe eparhije, a i Crkva uopšte, učiniti sve da hram Svetog Save u Deževi što pre bude završen.

Biće i turista

Cela Deževska dolina godina je zapostavljena, čak je i mesto gde je rođen Sveti Sava doskoro bilo u korovu. Nema đačkih ekskurzija, nema hodočasnika, nema turista....
U Deževi se nadaju da će nakon izgradnje hrama, a u planu je i obnova rodne kuće Svetog Save, ovaj kraj postati mesto srpskog hodočašća gde će dolaziti mnogo stranaca i gde će se mlade generacije "na izvoru" učiti svojoj veri, prošlosti i kulturi.

2024 © - Vesti online