Utorak 06.10.2015.
17:27
Tanjug

Čiji li je: MIG-29 držao turske avione na nišanu

Reuters
MIG-29 iz nepoznate zemlje ometao turske borbene avione

U saopštenju se navodi da je avion MIG-29, iz za sada nepoznate zemlje, četiri minuta i 30 sekundi ometao osam turskih aviona F-16 dok su nadgledali tursko-sirijsku granicu tako što ih je držao na nišanu, odnosno sa uključenim radarom koji daje mogućnost da rakete automatski prate ciljani avion, odnosno metu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas Rusiju da će mnogo izgubiti ukoliko uništi prijateljstvo sa Ankarom i dodao da Turska neće ostati strpljiva kada je u pitanju rusko narušavanje vazdušnog prostora njegove zemlje.

- Bilo kakav napad na Tursku znači i napad na NATO - rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu sa belgijskim premijerom, preneo je Rojters.

Vlada Rusije saopštila je da će ispitati tvrdnje Ankare da je jedan od ruskih vojnih aviona angažovanih u Siriji narušio vazdušni prostor Turske drugi put.

Turska je u ponedeljak saopštila da je ruski vojni avion u nedelju povredio njen vazdušni prostor, što je drugi incident te vrste u poslednja tri dana, nakon čega je Ankara ponovo pozvala ruskog ambasadora na razgovor.

Turska je pozvala Rusiju da izbegne ponavljanje takve povrede njenog vazdušnog prostora i poručila da će Moskvu "smatrati odgovornom za bilo kakav neželjeni incident koji može da se dogodi".

2019 © - Vesti online