Sreda 07.10.2015.
05:30
punkufer.dnevnik.hr

Sarajevski muzej kazandžijskog zanata koji se opire kineskoj robi

instagram.com
Nekada obavezni komplet u svakoj kući: Na bakarnom poslužavniku džezva, fildžan, kašičica i ćasa za šećer

Ismet Huseinović je šesta generacije kazandžija, koji se ovim poslom bavi ceo svoj život. U sklopu vlastite kazandžijske radnje u Sarajevu nedavno je otvorio muzej koji izlaže tradicionalne predmete i posuđe od bakra.

Muzej kazandžijskog zanata izlaže razno posuđe za kuhinju i serviranje hrane, kao što je kadaifnjak za posluživanje istoimene poslastice (kadaif). Ovde se mogu razgledati velike posude za prenos vode (đugumi), koji su ispevani u sevdalinkama, ali i pribor za posluživanje kave.

Da bi modernim turistima dočarao istoriju Sarajeva Ismet je u muzej stavio i tradicionalne narodne nošnje, svadbena škrinje (sahara) bez kojih se nekada ni jedna devojka nije mogla udati. Tu su i razni predmeti za rasvetu, brtve i banje od bakra.

Nakada su kazandžije bili najbogatije zanatlije na Baščaršiji jer su posuđem snabdevali celu Bosnu i Hercegovinu, a danas ovaj zanat polako umire što zbog sveprisutnosti jeftinih predmeta za domaćinstvo, ali i zbog toga što je reč o tipično muškom zanatu koje se prenosi s kolena na koleno.

2024 © - Vesti online