Četvrtak 05.11.2009.
17:55
Tanjug

Dodik: Rusija podržava dejtonsku Bosnu

Konstautjući da Rusija ne učestvuje u butmirskom procesu koji su inicirali predstavnici Vašingtona i Brisela, Dodik je rekao da je stav Ruske Federacije da je došlo vreme za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH.


Dodik: "Stav Rusije relaksira situaciju u vezi sa dogovorima u BiH".

Premijer Srpske je rekao da je Lavrovu predstavio ono što se "uslovno zove butmirski proces, koji naprosto ne postoji", ističući da taj proces od početka nije imao podršku i da je potpuno nepripremljen. "Butmirski proces je tiha, a suštinska revizija Dejtona, koja nije mogla proći", rekao je premijer RS, navodeći da je Lavrova upoznao sa stavovima da nije protiv razgovora o nekim tačkama.


Šef ruske diplomatije danas je u Sarajevu razgovarao i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Nikolom Špirićem o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji.
Tokom tih razgovora, kako je saopšteno iz Špirićeva kabineta, Lavrov je rekao da sva pitanja u BiH treba da budu rešavana na bazi saglasnosti oba entiteta i tri konstitutivna naroda.


Lavrov je u Sarajevu razgovarao i sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom, članovima Predsedništva BiH i ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem.

Špirić je, prema saopštenju, rekao ruskom ministru inostranih poslova da je princip dogovora najbolja formula za uspeh BiH i da je interes BiH za unapređenje ekonomske saradnje sa Rusijom, posebno u oblasti investicija.


"Ruska Federacija je trenutno na sedmom mestu po investicijama u BiH i tu ima dosta prostora za pojačanu aktivnost. Mi ćemo s naše strane učiniti sve da se uklone administrativne barijere kako bi taj protok bio još snažniji", istakao je on.

2024 © - Vesti online