Utorak 06.10.2015.
04:51
Ž. Marković - Vesti

Vučić navukao bes Bošnjaka

Tanjug
Strasti opet uzavrele: Aleksandar Vučić i Bakir izetbegović

"Avaz" navodi da se Vučić, ničim izazvan, bespotrebno meša u unutarbošnjačka pitanja, a zbog izjave date prošle nedelje u Strazburu "Avaz" je svrstao srpskog premijera u kategoriju "protivnika bošnjačkog jedinstva".

Podsetimo, Vučić je prošle nedelje u Strazburu, povodom referenduma u Republici Srpskoj, rekao da mora da se razgovara sa svima u Srpskoj, a naročito njenim predsednikom Miloradom Dodikom. On je dodao da "postoje političke tenzije i problemi jer ujedinjavanje na bošnjačkoj političkoj strani dovodi do toga da će se neminovno slični procesi odvijati i u Republici Srpskoj".

- To će nas ponovo voditi ka nacionalnim homogenizacijama, a što ne smatram naročito dobrim - rekao je Vučić.

Ova izjava dočekana je na nož u "Avazu" koji je, da podsetimo, osnovao upravo Fahrudin Radončić! U "analizi" objavljenoj u ovom listu navodi se da "Beograd očigledno vidi problem u činjenici da su u Sarajevu prestali da se svađaju". Inače, Izetbegović i Radončić, dojučerašnji ogorčeni politički neprijatelji, pre desetak dana zakopali su ratne sekire i otvorili prostor za koaliciju.

- Moguće je da Vučiću smeta i činjenica da bi, umesto njega, i Bošnjaci uskoro mogli dobiti snažnog reformskog lidera na Balkanu. To bi umnogome moglo da popravi položaj Bošnjaka, čiji se politički faktor poslednjih godina pretvorio u pukog posmatrača. S druge strane, saradnjom SDA i SBB, odnosno snažnim istupanjem Fahrudina Radončića na političku scenu, i Vučićev prostor za direktno ili posredno optuživanje Bošnjaka za terorizam i zaostajanje u regiji bitno se smanjuje - navedeno je u "Avazu".

Pešić: Miloševića se nije odrekao

U jučerašnjem izdanju "Dnevnog avaza" celi slučaj komentarisala je i Vesna Pešić, koja je rekla da sve to govori da je "projekat velike Srbije i dalje živ i ogleda se kroz Republiku Srpsku". Ona je navela i da se "Vučić nikada nije odrekao Miloševićeve politike".

Dan kasnije ovaj list objavio je reagovanja brojnih intelektualaca iz Federacije BiH. Senadin Lavić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, poznat po rigidnim stavovima prema Republici Srpskoj, izjavio je da "Vučićeva izjava pokazuje da njemu ne odgovara bošnjačko jedinstvo".

- Ako se bošnjački politički faktor pojavi kao ujedinjen na političkoj sceni, onda nema više priče o srpskom uticaju u BiH, nema više priče o "velikoj Srbiji" i o otcepljenju entiteta RS. I tu je problem za Srbiju, jer Vučiću odgovara da se Bošnjaci fragmentiraju na 15 političkih stranaka i da te stranke nemaju nikakve moći odlučivanja - rekao je Lavić.

Dlaku menja, ali ćud nikada

Predsednik Veća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Nedžad Mulabegović izjavio je da Vučićeva izjava pokazuje da "vuk dlaku menja, ali ćud nikada", dok je Šaćir Filandra, dekan sarajevskog Pravnog fakulteta, ocenio da Vučićeva analiza nije tačna.
- SBB i SDA su stranke narodnjačke orijentacije, a u opoziciji nam ostaje jaka leva opcija. Stoga ne dolazi do nekog posebnog političkog jedinstva. Ne radi se, dakle, o specijalnoj nacionalnoj homogenizaciji - naveo je Filandra.

2024 © - Vesti online