Ponedeljak 05.10.2015.
18:32
Tanjug

Mitropolit Amfilohije - političar u mantiji ili duhovno lice?

Srna
Njegovo pojavljivanje na protestu izazvalo burne reakcije: Mitropolit Amfilohije

Amfilohije je u nedelju veče sa bine ispred zgrade crnogorskog parlamenta, gde se danima održavaju protesti DF-a, poručio da njegov dolazak nije mešanje u politički i javni život, već je posredi, kako je rekao, briga o duši naroda i slobodi.

- Oduvek je bilo jasno da je Amfilohije nacionalistički ideolog, političar u mantiji, a najmanje duhovno lice. On je tipičan manipulator i vazda je bio onamo i s onima koji su sa zastavama i drugom ikonografijom druge države i četničke ideologije jurišali na Crnu Goru - kazao je Adžić.

Kampanja protiv članstva u NATO

Najnoviji postupak mitropolita Amfilohija, Adžić vidi i kao deo anti NATO kampanje.

- Kad treba rušiti Crnu Goru, gde god su pučisti i prevratnici koji bi u Crnoj Gori da repriziraju novu 1989. godinu i da nas vrate na 1918. eto ga tu Amfilohije sa svojim bojovnicima. On je nedavno uručio i orden Šešelju, zajedno sa svojim savetnikom i portparolom Džomićem. Amfilohijevo društvo vazda su bili velikosrpski svetosavci i svi oni koji bi pokušali da spreče izvesnu integraciju Crne Gore u NATO savez - ocenio je Adžić u izjavi za portal CdM.

Adžić kaže da su Amfilohijevi motivi da se pojavi i besedi na uličnom protestu DF-a duboko i temeljno anticrnogorski.

Zbog toga je, kako navodi, prirodno da se Amfilohije udružio s onima kojima je najmanje stalo do Crne Gore i koji umesto demokratske političke parlamentarne borbe u institucijama državnog sistema žele putem ulice da diktiraju pravila i ucenjuju državu i legalnu i legitimnu vlast u Crnoj Gori.

Mada je bilo najavljeno da se mitropolit Amfilohije neće obraćati okupljenima, on se ipak, ko zna kojih razloga, predomislio i održao duži politički govor.

Pokušaj da se omasove protesti

Na pitanje CdM-a da li je Amfilohije kec iz rukava DF-u za dobijanje veće podrške građana, Adžić ocenjuje da je NOVA dovela mitropolita kako bi pokušala da omasovi proteste.

- Nova srpska demokratija, koja u suštini stoji, objektivno, iza ovih protesta, ostale partije su ti više kao ikebana, kao dekor, dovela je Amfilohija sa ciljem da pokuša omasoviti proteste, s obzirom na mali broj građana koji učestvuje na njima. Hoću reći da učesnici protesta ne predstavljaju u biračkom telu značajniji faktor, pa su glavešine demonstracija dovele Amfilohija da im pomogne, ne bi li se što više okupilo građanstva - ocenio je Adžić.

Uvek tamo gde je zlo

Slikar Rajko Todorović kaže da je Amfilohije tu od početka.

- Mi smo ga samo danas videli, kao što je uvek bio gde je zlo, kastig, krv. Setimo se samo kako je žestoko zapaprio krvavu jugoslovensku čorbu i da je bilo ljudske, a i ljudske pravde on bi dobio jednu divnu ćeliju isposnicu u Holandiji, a ne bi se šetao po Podgorici.

Prisustvo mitropolita Amfilohija na protestu DF-a, kako se navodi, nije ni najmanje iznenadilo predsednika Matice crnogorske Dragana Radulovića.

- Mene to ništa ne iznenađuje, mislim da je upravo jedan od ozbiljnih organizatora protesta gospodin Radović, tako da je sasvim prirodno da se obratio okupljenima. Ovo je samo još jedan pokazatelj u kojoj je meri i koliko urgentno doneti jedan normalan, zdrav i po evropskim standardima zakon o odnosu države i crkve - kaže Radulović za Antenu M.

Važna podrška

S druge strane, DF-u je veoma važno što su podršku za protest dobili od mitropolita Amfilohija, rekao je poslanik Strahinja Bulajić, navodeći da u tom političkom savezu nije bilo nesuglasica tim povodom.

Upitan kako su u Frontu doživeli nastup Amfilohija, i da li su svi prihvatili da on nastupa, Bulajić je kazao da su na sednici predsedništva razgovarali o svim pitanjima, i da tu nema nikakvih problema.

- Visoko preosvećeni mitropolit crnogorsko primorski udostojio je ovaj skup, i moram da saopštim da nam je mnogo važno što je podrška protest došla sa tako važne adrese - kazao je Bulajić na konfernciji za novinare, prenosi Mina.

Bulajić je ocenio da je Amfilohije jedno od najvećih imena u teologiji svetskog pravoslavlja.

- I veoma je važno kad sa takve strane dođe takva podrška. On je pozivao na mir, toleranciju, bratsku slogu, moralni i duhovni preporod Crne Gore. A želim da kažem da je naša bina otvorena i za ostale crkvene velikodostojnike koji su spremni da dođu i da se obrate narodu - poručio je Bulajić.

Komentarišući ocene iz vlasti da dovođenjem Amfilohija pokušavaju da spasu protest od fijaska, Bulajić je kazao da oni o fijasku govore uporno i pre neko što je protest počeo.

2024 © - Vesti online