Utorak 06.10.2015.
02:12
D. N. Petrović - Vesti

Zukorlić nastavlja da gradi na divlje

Tanjug
Ne haje za gradsku vlast i propise: Muftija Muamer Zukorlić

Načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Mensur Balić kaže da je do sada protiv IzuS podneto više od deset krivičnih prijava, a da je poslednja podneta zbog izgradnje nelegalnog objekta u blizini džamije u prigradskom naselju Požega.

On naglašava da se podnošenjem krivične prijave nadležnost lokalne samouprave završava i da je na potezu država.

- Kad drugi bespravno zidaju, državni organi su vrlo revnosni, a kad su u pitanju lica iz Islamske zajednice mere se, čak i u najtežim oblicima zloupotreba, ne preduzimaju - ističe Balić. On je rekao da je rušenje objekta u Požegi zakazano za nekoliko dana i da se nada da će policija (što je do sada izostajalo) pružiti asistenciju nadležnim gradskim organima.

Iz Islamske zajednice u Srbiji, koju predvode predsednik Mešihata za Srbiju dr Mevlud Dudić i muftija-sandžački Muamer Zukorlić, odgovaraju da su od 1993. na teritoriji opštine (sada grada) Novog Pazara izgradili više od 40 džamija i da im lokalna samouprava, iako su postojale sve pravne osnove za to, nije izdala nijednu građevinsku dozvolu.

- Tvrde da nemamo dozvole. Nemamo i gradićemo bez dozvole. Zašto? Zato što za 20 godina nismo dobili nijednu. Ni za džamiju, ni za kakav drugi verski objekat. Oni misle da ću da puzim i molim ih, to mi ne pada na pamet - ističe muftija Zukorlić.

On ponavlja da lokalna vlast uskraćuje prava Islamskoj zajednici, zbog čega ova verska institucija i ne traži svoja prava na njenim šalterima.

Muftiju baš briga

Gradimo ono što nam je vlast otimala u poslednjih 100 godina, gradićemo 100.000 kvadrata da to nadoknadimo. Baš me briga što me oni prozivaju - rekao je Zukorlić na tribini u Mešihatu IzuS u Novom Pazaru.

2024 © - Vesti online