Dom za budućeg sveštenika

Uručenje donacije: Miodrag Rakić u "Vestima"

Bio je dovoljan samo jedan tekst o studentu četvrte godine, koji danju radi za nadnicu na utovaru i istovaru uglja u Velikoj Moštanici, a noću vredno uči i polaže ispite. Apel nije trebalo ponavljati, brzom akcijom ljudi koji nisu zaboravili ni otadžbinu ni muke sugrađana, tri teške i ružne godine Miodraga Rakića biće zaboravljene.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Prva lepa vest stigla je iz Kanbere, gde se po ko zna koji put sastalo društvo staro i odlučilo da ovog puta pomogne baš Miodragu Rakiću. Grupa naših vernih čitalaca i prijatelja Srpskog radio-programa iz ovog grada darovala je 500 dolara studentu rodom s Kosova. Dva dana potom stigla je još jedna radosna vest iz Sidneja odakle je naša čitateljka Rajka Tarlać sa prijateljima donirala 200 dolara studentu bez kuće i adrese.

Od danas će ovaj mladić imati stalnu adresu - Studentski dom "Slobodan Penezić", Ulica Bana Ivaniša bb, na Zvezdari. Ovde Miodrag više neće biti ilegalac, njemu je plemenitim gestom naših zemljaka iz Australije omogućen privremeni smeštaj, a od 1. novembra će i zvanično postati stanovnik ovog doma. Miodrag će uskoro biti student koji će deliti svoju sobu sa prijateljem i koristiti svakodnevno kupatilo i pojesti u menzi makar jedan obrok dnevno. Sve ono što mu je nedostajalo, ali ga nije sprečilo u želji da jednog dana bude sveštenik na Kosmetu, da ublaži patnju svojih sunarodnika...

Imena priložnika

Svoju nesebičnu pomoć od 500 australijskih dolara studentu Rakiću donirali su iz Kanbere: Đorđe Ristić, Marija Ignjatović, Radmila Rada Božić, Violeta Gorgievski, tetka Draginja, Tošo i Anđa Ristić, Jelka Obradov, Bane Curić, Kristina Petreska, Sretko Novaković, Bruno Ursino kao i Đorđe i Ružica Adam.
Uz pozdrave, dodatnih 200 AUD poslala je Miodragu i naša velika dobrotvorka Rajka Tarlać sa prijateljima: Draganom Šundić, Momirom i Dušankom Vukoman i sveštenikom iz Sidneja. "Vesti" se zahvaljuju svim donatorima kojima dajemo i broj mobilnog telefona Miodraga Rakića: +381 64 410 23 10.

Lepe želje

Brza akcija: Ružica Adam

Dragi naš Miodraže, šaljemo ti 500 dolara da ti makar ova završna godina na fakultetu bude lakša u odnosu na prethodne.

Želimo ti svaku sreću, da uspešno završiš fakultet, tvoje roditelje i sestre puno pozdravljamo. Neka i dalje budu ponosni na sina i brata. Nikad se ne zna, možda jednog dana dođeš i u Australiju kao sveštenoslužitelj... 

A reporterima Humanitarnog mosta šaljemo pozdrave u želji da naša saradnja traje još mnogo godina", napisala je u toplom pismu Ružica Adam, voditeljka emisije Hajde da se družimo Srpskog radio-programa u Kanberi.

- Šta će mi sve ovo znanje iz knjiga ako ne znam gde je put počeo i gde će da se završi, odakle sam pošao i kuda idem. Krenuo sam s Kosova i tamo se vraćam. Hvala Bogu, uz pomoć dobrih ljudi... Njima mogu da se odužim samo tako što će moj prosek ocena od 8,5 od sada biti viši - rekao nam je Miodrag Rakić koga smo nedavno ugostili u beogradskom dopisništvu "Vesti" gde smo mu uručili pristigle donacije.

I to nakon njegovog uspešno položenog ispita iz predmeta Istorija srpske crkve. Čestitamo, Miodraže!

Neka te prati sve dobro i sva sreća ovog sveta na tvom putu.

Dar stigao u Leskovac

Izbeglice: Kristijan i Slađana Stanković

Prilog od 150 AUD koji je uputila humana Rajka Tarlać s prijateljima stigao je već i u Leskovac, na adresu samohrane majke Slađane i njenog sina Kristijana Stankovića.

I razlog je prijatnog mirisa koji se širi iz ovoga stana:

"Hvala od srca, dar smo iskoristili za zimicu, evo spremamo ajvar, a dobrotvorima ću ostaviti po teglu, ko zna... možda ih put nanese u otadžbinu", kaže 37-godišnja Slađana, izbegla s Kosova 1999, kad su joj albanski ekstremisti ubili roditelje i stariju sestru.

"Ne znam šta bi sada bilo sa mojim sinom i sa mnom da nam nisu priskočili u pomoć čitaoci 'Vesti', među kojima posebno bračni par Đukić iz Melburna, čija prijateljska i materijalna podrška traje još i danas", poručuje Slađana.

2024 © - Vesti online