Sreda 12.05.2010.
17:43
Vestionline

Kameron sprema istorijske promene

Ima sve da se trese: Dejvid Kameron

Dan nakon stupanja na dužnost, Kameron je rekao da će njegova Konzervativna stranka i liberalne demokrate povesti Britaniju u „istorijskom novom pravcu".


Kao najurgentniji cilj, koalicija vladajućih stranaka odredila je smanjenje rekordno visokog budžetskog deficita.
 

U dokumentu na sedam stranica navodi se da Velika Britanija neće ući u evrozonu, niti će sprovesti pripreme za prelazak na evro tokom mandata nove vlade.
 

"Slažemo se da Britanija neće usvojiti evro, niti će izvršiti pripreme za prelazak na zajedničku valutu", navodi se u sporazumu dve stranke koje su formirale koalicionu Vladu.


Britanske liberal-demokrate u svom manifestu navode da podržavaju ideju o prelasku na evro, ali uz održavanje referenduma i samo onda kada to omoguće ekonomski uslovi.
 

Konzervativci i liberal-demokrate najavili su i suštinske reforme bankarskog sistema, da bi se izbeglo ponavljanje finansijske krize iz 2008. godine.
 

Kameron se ranije snažno se protivio Lisabonskom sporazumu o reformi institucija EU, a njegova stranka zalagala se za izmenu domaćih zakona, kako Britanija ne bi mogla da se priključi evrozoni bez referenduma.

2024 © - Vesti online