Sreda 12.05.2010.
17:35 >> 18:39h
Vestionline

Nit' sam izbačen, nit' sam otišao iz DSS-a

"Sam nisam izašao iz stranke, a neko rešenje o tome da sam isključen, izbačen, brisan iz evidencije nisam zvanično dobio, tako da ne znam. Čujem, ali nemam zvaničnu informaciju", rekao je Šormaz novinarima u Domu Narodne skupštine.


On je rekao da iz DSS može da ga isključi Izvršni odbor stranke. Šormaz je istakao da je godinama na organima stranke ukazivao da je potrebno da se obavi reforma DSS i da mnogi u stranci tako misle, ali ne žele to da kažu.

Napustio samoinicijativno DSS: Dragan Šormaz


“U jesen 2008. godine na Izvršnom odboru stranke predložio sam da je vreme da odredimo novog čoveka koji će biti kandidat za predsednika Srbije 2012. godine, što je podrazumevalo da taj čovek do sada već bude predsednik stranke kako bi bio uspešan kandidat na predsedničkim izborima. Ništa od toga nije prihvaćeno”, rekao je Šormaz.

Razmotrićemo Šormazovu odluku


Predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantinović rekao je novinarima da Odbor, kao ni Skupština Srbije, nisu dobili nikakav dopis o ostavci Šormaza na poslaničku funkciju, ni od Šormaza ni od DSS.
“Dragan Šormaz je poslanik Skupštine Srbije i dok god je njegova volja da bude poslanik on će poslanik i biti. Ukoliko podnese ostavku na tu funkciju mi ćemo tu ostavku razmotriti”, rekao je Konstantinović.


Šormaz je ocenio i da DSS na sledećim parlamentarnim izborima neće preći cenzus ako nastavi ovako da radi, o čemu govore i rezultati postignuti na lokalnim izborima koji su nedavno sprovedeni u Negotinu i Aranđelovcu.


Prema njegovom mišljenju DSS ne može da ide napred ukoliko je Vojislav Koštunica i dalje predsednik te stranke.


Šormaz je rekao da će ukoliko bude isteran iz DSS nastaviti da se bavi politikom, da je “desni centar njegovo političko opredeljenje, odnosno stranke koje pripadaju bloku narodnih partija”, ali nije rekao da li će preći u Srpsku naprednu stranku (SNS).
Šormaz je rekao da su ga mnoge stranke zvale da pređe, najviše stranke vladajuće većine, ali nije hteo da precizira o kojim strankama se radi.


Na pitanje novinara da li će vratiti poslanički mandat ukoliko bude isključen iz DSS, Šormaz je odgovorio da o tome još nije razmišljao, ali da mandat može da traži stranka, jer ima blanko ostavku.

I skupština o Šormazu


Poslanici su današnji radni dan u Skupštini Srbije posvetili razmatranju zakonskih predloga koji su na dnevnim redu, ali je najveću pažnju izazvalo pisanje pojedinih medija o navodnom prelasku poslanika Demokratske stranke Srbije Dragana Šormaza u redove naprednjaka i njegovom isključenju iz matične stranke.


Poslanica naprednjaka Jorgovanka Tabaković rekla je da rukovodstvo SNS nema nikakvih informacija o mogućem prelasku Šormaza u njihove redove i da ih iznenađuje pisanje pojedinih medija o tome, ali i dodala da je ta stranka "otvorena za sve dobronamerne ljude i one koji žele dobro Srbiji".


U skupštinskom holu parlamentarci su govorili o očekivanjima od posete glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca Beogradu, pa su predstavnici stranaka vladajuće većine i pojedinih opozicionih stranaka izrazili nadu da će njegov izveštaj biti pozitivan i pri tome poručili da Srbija u punoj meri ispunjava svoju obavezu prema Haškom tribunalu.

2024 © - Vesti online