Sreda 12.05.2010.
15:45
Srna

BiH: Ustaše, četnici, a svi fašisti?

Oznake Handžar divizije

Šef Kluba poslanika SDA BiH Bakir Izetbegović izjavio je da od 1943. godine u BiH nije napravljeno ništa što bi se moglo nazvati ugledanjem na ideologiju Handžar divizije.

"Razumemo da Bošnjaci moraju snositi svoju krivicu, ali od 1943. Handžar divizije nema i niko se nije pozvao na njenu ideologiju, ni od 1991. do 1995. godine kako se to u predloženom zakonu želi ukazati", ocenio je Izetbegović tokom rasprave o Predlogu zakona o zabrani svih fašističkih i neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola u BiH.

Dajući saglasnost SDA na termin Handžar divizija, Izetbegović je pitao "zašto da se govori da je na njenoj ideologiji postojalo nešto u BiH od 1991. do 1995. godine, kada to nije tako"?

Šef Kluba poslanika SDA BiH Bakir Izetbegović

Nezavisni poslanik Momčilo Novaković ocenio je da se navođenjem Handžar divizije u Predlogu ovog zakona "pravi veštačka ravnoteža, ali samo zato da bi se lakše `progurale` ustaše i četnici", koji se takođe navode u predlogu zakona.

Naglasivši da je za to da se zabrane i osude fašističke i neofašističke organizacije, Vesna Šain iz SNSD-a podsetila je da su ustaše bili fašistička organizacija, a da je Handžar divizija bila dio SS trupa Trećeg rajha.

"Četnički pokret nastao je kao pokret za borbu protiv Otomanske imperije, a u Drugom svetskom ratu četnička organizacija koju je osnovao Draža Mihailović bila je prvi antifašistički pokret u Evropi", podsetila je Šainova.

Srbi predložili

 

Drugi zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković podsetio je da je ovaj predlog zakona Savjet ministara usvojio preglasavanjem srpskih ministara, zbog čega je najavio da poslanici SNSD-a neće podržati njegovo usvajanje u prvom čitanju.


Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić postavio je pitanje institucije koja bi mogla dokazati da neko u BiH predstavlja fašističku organizaciju, ocenivši da od ovakvog zakona nema koristi, odnosno da ne donosi ništa bolje za narode u BiH.

Prema njenim rečima, stvar je ideologije i politike nakon Drugog svetskog rata što su četnici proglašeni fašistima.

"Draža Mihailović uveo je kult klanja i kult noža, za koji se do tada nije znalo", reči su Denisa Bećirovića iz SDP-a BiH koji traži da se prihvati stav da je četnički pokret "zločinačka organizacija".

Nakon ovih rasprava, zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Beriz Belkić zamolio je da se više ne predlaže zakon o zabrani fašističkih i neofašističkih organizacija, kako bi se izbegle ovakve situacije.

"Ovim se ne rešava, nego podstiče problem i iz ove sale šalju poruke koje ohrabruju fašističke ideologije i pokrete", istakao je Belkić.

2024 © - Vesti online