Ponedeljak 05.10.2015.
13:39
Srna

Jure se ruski i turski avioni na nebu iznad Turske

Reuters
Ne zna se čiji MIG 29 ometa turske avione da rade svoj posao (Foto: Ilustracija)

U saopštenju se navodi da je avion MIG-29, iz za sada nepoznate zemlje, pet minuta i 40 sekundi ometao let dva turska aviona F-16 i dodaje da se incident dogodio juče.

Ranije danas, tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je, pre dve dana, u blizini sirijske granice, ruski vojni avion povredio vazdušni prostor te zemlje, zbog čega je tursko vazduhoplovstvo uputilo dva aviona F-16 da ga presretnu.

Ups, bila je to greška

Premijer Turske Ahmet Davutoglu rekao je da je Moskva opisala incident u kojem je ruski vojni avion povredio vazdušni prostor Turske kao grešku, dodajući da je mešanje Rusije u sukob u Siriji dovelo do eskalacije krize.

U intervjuu za kanal HaberTurk, Davutoglu je rekao i da Turska ima jasna pravila kada je u pitanju povreda njenog vazdušnog prostora, ko god da to učini, preneo je Rojters.

- Turske oružane snage imaju jasnu instrukciju. Čak i da je to ptica u letu, biće presretnuta - istakao je Davutoglu.

Ministarstvo je pozvalo ruskog ambasadora u Ankari da bi uložilo demarš zbog povrede turskog vazdušnog prostora, navodi se u saopštenju postavljenom na internetu. Turska je pozvala Rusiju da izbegne ponavljanje takve povrede njenog vazdušnog prostora i poručila da će Moskvu "smatrati odgovornom za bilo kakav neželjeni incident koji može da se dogodi".

2024 © - Vesti online