Ponedeljak 05.10.2015.
12:42 >> 15:13h
Tanjug

Mali očekivao da direktor Infostana podnese ostavku, ovaj to i uradio

Tanjug
Gradonačelnik Beograda: Ne sme da se radi mimo Skupštine grada!

- Ja sam već rekao da će neko snositi odgovornost i očekujem da on podnese ostavku, jer je učinio nešto bez znanja Skupštine grada, Upravnog odbora preduzeća, a na štetu građana Beograda - rekao je Mali.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je Tanjugu rekao da je Marković ponudio ostavku iz moralne odgovornosti, jer se na uplatnicima za Infostan koje su dostavljene građanima nalazi i stavka od 200 dinara za osiguranje domaćinstava, koja je neobavezujuća za korisnike usluga tog preduzeća.

Skupština grada će se kao osnivač preduzeća o toj ostavci izjašnjavati na prvoj sledećoj sednici.

Na uplatnicima za Infostan koje su dostavljene građanima je i stavka od 200 dinara za osiguranje domaćinstava, koja je neobavezujuća za korisnike usluga tog preduzeća.

Zaštitnik građana Beograda Katarina Žeželj je najavila da će danas (ponedeljak) sprovesti kontrolu rada Infostana u vezi sa neosnovanim fakturisanjem stavke osiguranja na septembarskim računima, i najkasnije za 24 sata dati preporuke iz svoje nadležnosti.

Organizacije potrošača osuđuju postupak Infostana  

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) i Centar potrošača Srbije (CEPS) najoštrije su osudile i pozvale nadležne organe da hitno reaguju povodom, kako navode, skandaloznog pokušaja Infostana da građanima Beograda putem računa "nametne" nekomunlanu uslugu osiguranja bez njihove volje i saglasnosti.

U saopštenju te dve institucije, koje obuhvataju 28 organizacija potrošača iz cele Srbije, se navodi da takvu praksu Zakon o zaštiti potrošača tretira kao nepošteno, odnosno obmanjujuće poslovanje. Oni ističu i da je ovim činom grubo prekršeno više zakonskih odredbi, odnosno članova koji se odnose na dužnost obaveštavanja pre zaključenja ugovora (član 13) i radnje propuštanja kojim se obmanjuju potrošači (član 20), kojima su građanima-potrošačima uskraćena bitna obaveštenja koja omogućavaju razumno odlučivanje u pogledu kupovine ove usluge. 

Osiguranje imovine i lica nije delatnost od opšteg, a ni lokalnog interesa jer ga nijedan važeći propis republike Srbije i jedinice lokalne samouprave ne prepoznaje kao takvo, navodi se u saopštenju. Naime, Zakonom o osiguranju propisano je da je osiguranje imovine i lica doborovoljno i samo izuzetno je obavezno u slučajevima propisanim zakonom (obavezno osiguranje u saobraćaju). 

2024 © - Vesti online