Ponedeljak 05.10.2015.
04:51
D. Lj. Joksić - Vesti

ONA preti i Gruevskom

Fonet/AP
Ima razlog za zabrinutost: Nikola Gruevski

Teroristi su priznali da je "specijalna jedinica ONA" na stambeni kompleks Soraviju ispalila 12 granata, a veštačenje projektila je pokazalo da je reč o granatama kalibra 40 milimetara. Zbog toga se veruje da su ispaljene iz istog oružja iz kojeg je u nekoliko navrata, a poslednji put u aprilu, granatirana zgrada makedonske vlade.

Pored odgovornosti za napad na kompleks Soraviju, teroristi ONA priznaju da su dan ranije napali "izdajnika albanskog naroda", inspektora MUP-a Arifa Asanija. U saopštenju ONA, koje je potpisao "komandant Kuštrimi", albanska paravojna organizacija najavljuje diverzantske akcije u svim makedonskim gradovima, a premijeru Nikoli Gruevskom, njegovoj familiji i njegovom bratancu, bivšem šefu tajne policije Saši Mijalkovu prete smrću!

- Nikola Gruevski, Sašo Mijalkov i svi koji su protiv albanskog naroda sada će imati razloga se boje za svoju bezbednost i bezbednost svoje dece od jedinica ONA koje su sposobne da realizuju zadatke u svakom gradu Makedonije - piše u saopštenju.

Pretnje ozbiljno shvaćene

U MUP-u Makedonije ističu da će ozbiljno razmotriti pretnje iznete u saopštenju ONA. Već je stupljeno u kontakt sa kolegama u Prištini, kojima su preneta operativna saznanja o osobi koja stoji iza saopštenja, pa nadležni u makedonskoj policiji očekuju punu saradnju od kosovskih vlasti.

Pripadnici ove paravojne terorističke organizacije traže da se oslobode njihovi saborci uhapšeni u "montiranim političkim procesima" od 2003. godine, pa sve do poslednjih tragičnih događaja u kumanovskom Divljem naselju.

- Procenjujući situaciju, povećana je spremnost svih jedinica na terenu da se stave u odbranu albanskog naroda od svih napada kojima su izloženi. Stavljamo vam na znanje da će se naši napadi preneti na teritorije naseljene sa Makedoncima. Tražimo da se Makedonska populacija osvesti i da ne podržava njihove nacionalističke partije koje napadaju albanski narod. U suprotnom, i vi ćete biti cilj naših bezbrojnih aktivnosti jedinica ONA, osmatračko-deverzantske "Avni Rustemi" i "Teli 69" - piše u saopštenju "komandanta Kuštrimija", uz napomenu da se ONA neće demobilisati.

2024 © - Vesti online