Sreda 12.05.2010.
15:42
Vestionline

Gastronomska karta radi očuvanja kulture hrane

Ova mapa, koja je nastala kao rezultat istraživanja nacionalne srpske kuhinje, sadrži spisak zaboravljenih autentičnih srpskih jela, biljnih i životinjskih vrsta koje su u izumiranju, a koriste se za spremanje hrane, kao i spisak restorana u kojima se služe naši nacionalni specijaliteti.


Autor i koordinator projekta Dejan Zagorac rekao je da su Srbi generalno ponosni na svoju kulinarsku tradiciju, ali da se malo pažnje poklanja očuvanju i promovisanju tradicionalnih srpskih jela na državnom nivou.


"Ovim projektom smo istraživali koliko turističke organizacije u Srbiji shvataju gastronomsku ponudu kao deo turictičke ponude i konačni rezultati pokazuju da ljudi nisu svesni važnosti naših nacionalnih jela za turizam", dodao je Zagorac.


Ministarstvo kulture Srbije nedavno je potpisalo Konvenciju o očuvanju nematerijalnog nasleđa i Konvenciju o vrednosti kulturnog nasleđa za društvo, "čime su stvoreni uslovi za podršku sličnih projekata, koji se bave proučavanjem kulturnog nasleđa, u koje spada i gastronomija", rekao je načelnik odeljenja za evropske integracije pri Ministarstvu kulture Borislav Šurdić.

2024 © - Vesti online