Stevane, glavu gore!

Boluje nikom ne kazuje: Marica Pajović

- Bio je to potez očajnika, pola sata pre toga, nama roditeljima je saopšteno na Institutu za majku i dete da naša jedinica Marica koja od rođenja boluje od posledica cerebralne paralize nikada neće progovoriti, prohodati i da će poživeti najduže do svoje pete godine... Od tada je prošlo mnogo vode, mnogo gorkih godina, supruga se upokojila, a ja sam joj na samrti obećao da našu ćerku nikada neću dati u dom za hendikepiranu decu, da je nikada neću ostaviti... - kaže nam Stevan, nedavni gost, kome smo uručili pristigle donacije naših čitalaca.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Crne lekarske prognoze nisu se obistinile, Marica je rasla i izrasla u 19-godišnju devojku koja danas piše, priča, smeje se i plače, sluša narodnu muziku, čiji mozak nije oštećen i koja je završila osnovnu školu dok je ležala po raznim bolnicama u Srbiji. Jedino još nije uspela da se uspravi u svojim invalidskim kolicima, iako svakog meseca putuje autobusom do Beograda gde se javlja na Vojnomedicinsku akademiju i kontrolni pregled kod poznatog srpskog neurohirurga dr Milenka Savića, koji je spreman da obavi riskantnu operaciju - ugradnju dve šipke u njenu kičmu.

Priložnici

Priloge za operaciju Marice Pajović dali su: 300 evra anonimni donator S. P. iz Bad Homburga, 100 evra Zorica Novaković iz Vijerzona u Francuskoj, 50 evra anonimni darodavac iz Frankfurta, 50 evra uputila je M. K. iz Toronta, a naš čitalac Đorđe Čordašević, takođe iz Toronta, 50 kanadskih dolara, 140 AUD
dalo je Kolo srpskih sestara iz Frenkstona u Australiji, 100 dolara priložio je Ranko Bulatović iz Melburna, anonimna donatorka iz Šapca 5.000 dinara, dok su humanih ljudi iz Beograda uputili dva dara u iznosu od 3.500 dinara. "Vesti" se zahvaljuju svim darodavcima.
 

Otac za primer: Stevanu uručene donacije u "Vestima"

- Znam da Marica verovatno neće prohodati, iako su i čuda moguća, ali kada bi se bar uspravila lakše bi iz svojih kolica gledala svet oko sebe. I bila bi manje zavisna od pomoći drugih. Ne tražim za nju lek preko belog sveta, lekari hoće da je operišu, ali ja nemam čak ni nadu kako da obezbedim 5.000 evra, koliko košta neophodan medicinski materijal iz Francuske... Sve sam ostavio da bih bio uz Maricu, ništa mi nije teško, kuvam, perem, presvlačim i perem svoje dete, i ponavljam često u sebi: "Bože, nemoj me još uzeti, ako me povedeš sebi, ko će se brinuti o mom detetu?" - umorno priča ovaj samohrani otac za kojeg komšije i bivše kolege imaju samo reči hvale.

Gospa iz Lurda

Naša čitateljka Zorica Novaković uputila je u pismu našoj Marici i ikonu Bogorodice iz Lurda, čuvenog svetilišta na jugu Francuske gde se desio niz čudesnih ozdravljenja. Uz ikonu je prilepila i deteline sa četiri lista i poručila ocu Stevanu: "Bog vaše muke i trud vidi...". Mučeni otac Stevan nam je rekao da će i ovu ikonu staviti iznad Maričinog kreveta - za njeno zdravlje.

Prvi prilozi naših humanih čitalaca iz Nemačke, Francuske, Australije, Kanade i Srbije već su pristigli na adresu porodice Pajović. I reči ohrabrenja. Poput onih koje je uputila i Zorica Novaković iz Vijerzona, 54-godišnja šefica jedne robne kuće, rođena Beograđanka koja već više od tri decenije živi i radi u Francuskoj, i sama majka ćerke Aleksandre i sina Miloša: "Stevane, glavu gore! I samo napred! Budite sigurni da još ima dobrih ljudi".Kontakt adresa
Adresa porodice Pajović je selo Drežnik kod Užica 31206, Srbija. Sa Stevanom Pajovićem možete stupiti u kontakt putem mobilnog telefona: +381 61 291 3185. Kao i uvek, "Vesti" su vam na usluzi: +381 11 31 93 771. Hvala unapred!

2024 © - Vesti online