Nedelja 04.10.2015.
15:27
sputniknews

"Šengen vize za tenkove? Nazovimo ih traktorima!"

Reuters
Isporuka tenkova usporena zbog birokratije

Hodžs se u Vašingtonu u Centru za evropske analizu i politiku žalio da NATO čeka dve nedelje da dobije zvaničnu dozvolu za isporuku tenkova i vojne opreme iz Poljske u Litvaniju. Prema ovom zvaničniku, snage za brzu reakciju, koje su uvek u stanju visoke pripravnosti, mogle bi da budu usporene zbog dugotrajnih birokratskih procedura i prepreka.

Hodžs je takođe optužio Rusiju zbog njenih navodnih namera da podeli NATO i Evropsku uniju.

Da bi dao svojim rečima na značaju, general je zastrašio slušaoce navodnim pretnjama iz Rusije, u vezi sa nedavnim vojnim vežbama i aktivnostima. Između ostalog je naveo da Rusija izdvaja velika vojna sredstva u Kalinjingradu i da je u stanju da „zatvori“ Baltičko more, koncentrišući ogroman broj vojnika i vojne opreme, uključujući i nuklearno oružje, koji se tamo nalaze.

Komandant NATO–a takođe tvrdi da Rusija, zbog svog većeg vojnog prisustva na Krimu, može da napadne „94 odsto površine Crnog mora“ i da blokira izlaz na more i ušće Dunava zemljama NATO-a.

Bez obzira koliko kontroverzno zvučale reči američkog generala, iznenađujuće, one su privukle sledbenike.

Komentarišući probleme sa prevozom trupa, bivši poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski je rekao:

- Potreban nam je Šengenski sporazum za američke tenkove. Možda bi trebalo da tenkove preimenujemo u traktore? Ovde u Evropi već imamo iskustva sa kvalifikacijom povrća kao voća i obrnuto - izjavio je Sikorski.

2024 © - Vesti online