Ponedeljak 05.10.2015.
10:10
S. M. Tomić - Vesti

Internet narcisi

Reuters

Stručni časopis "Psihološki bilten" radio je istraživanje o narcisoidnosti na internetu uz pristanak na hiljade korisnika Fejsbuka. Psiholozi su procenjivali koliko se narcizam ogleda u sadržaju veb-stranice i koliko je očigledan.

Narcisoidnost se razvija u plitkim i površnim odnosima pa Fejsbuk sa mnoštvom "prijatelja brodova", koji se mere stotinama, a u pojedinim slučajevima i hiljadama, pogoduje razvijanju samoljubivosti kod mladih. Istraživači su imali u vidu glavnu fotografiju vlasnika Fejsbuk profila (obično je u pitanju portret fejsbukaša), lične informacije, postove i fotografije koje vlasnik profila postavlja.

Tipovi korisnika Fejsbuka:

*  narcisi (seksi fotografija i lična postignuća)
*  savesni (fotografije i postignuća dece)
*  kreativni (intelektualne i političke teme)
* nesigurni (obaveštenja o romantičnom partneru)

Istraživanje je pokazalo da narcisoidne ličnosti stavljaju svoju najprivlačniju i izrazito seksi fotografiju kao glavnu, a postovi su uvek u funkciji promovisanja samog sebe, pa su manje zabavni i pametni od onih koji ne pate od samoljubivosti. Psiholozi su utvrdili da narcisi češće informišu o svojim postignućima, ishrani, statusu, jer hvalisanje izaziva pojačanu pažnju i lajkove za kojima oni žude.

2024 © - Vesti online