Subota 03.10.2015.
16:29
Tanjug

Srbi besni zbog Raminog govora: Kosovo nije nezavisna država, a ni članica UN

Reuters
Iskoristio svojih pet minuta u Ujedinjenim nacijama: Edi Rama

Ambasador Srbije u UN Milan Milanović je, odgovarajuci na stav albanskog premijera, naglasio da je Rama juče zloupotrebio govor u Generalnoj skupštini i zavarao zemlje članice UN da se dijalog vodi između dve države - Srbije i Kosova.

Istina je, dodao je srpski ambasador, da je reč o pregovorima Beograda i privremnih institucija samouprave na Kosovu, prenosi RTS.

Rama je u govoru u UN-u pozvao sve zemlje sveta, koje još nisu priznale Kosovo da to učine, naglašavajuci da će time direktno doprineti jačanju stabilnosti, mira i saradnje u regionu.

Rama je dodao da će svetsko priznanje Kosova kao države biti dobra stvar za Srbiju.

Ambasador Milanović je, međutim, poručio da Kosovo nije nezavnisna država niti članica UN i podsetio da se u Briselu, pod pokroviteljstvom Evropske unije, vode razgovori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ukazujući da bi ovakve izjave premijera Albanije mogle da ugroze pozitivne rezultate dijaloga i zaustave budući napredak.

Rama je u govoru ustvrdio da su razgovori koje se u Briselu vode izmedu Srbije i Kosova "razgovori dve suverene države", ističući da to doprinosi stabilnosti u regionu i stvaranju mogućnosti da dve zemlje pronađu zajedničko rešenje za niz pitanja koja će doneti dobrobit građanima dve države.

- Kao region, konačno možemo da pokažemo da postoji drugi način, osim konflikta, da krenemo napred. Prošle godine prvi put, nakon stotina godina konflikta na Balkanu, oružje nije bilo upereno ni u jednu susednu državu i konačno smo imali godinu saradnje i mira - kazao je Rama, a prenela agencija ATA.

Pet zemalja EU nije priznalo nezavisnost Kosova: Grčka, Kipar, Španija, Slovačka i Rumunija.

2024 © - Vesti online