Sreda 12.05.2010.
12:01
Tanjug

Tužba za zločine nad Srbima u Slavonskoj Požegi

Prijava je podnesena protiv tadašnjeg predsednika Izvršnog veća i predsednika Kriznog štaba ove opštine Ante Bagarića, pripadnika MUP-a i člana Kriznog štaba Nikole Jankovića, komandanta 123. brigade Hrvatske vojske Miljenka Crnca, šefa Kancelarije za odbranu opštine Tome Jelića i načelnika Civilne zaštite Drage Matoševića.

Oni se terete da su u ime Kriznog štaba opštine Slavonska Požega 29. oktobra 1991. godine naredili evakuaciju i iseljavanja građana, pretežno Srba, i njihove imovine sa područja 26 naselja tadašnje opštine Slavonska Požega, radi njihove navodne zaštite, iako nikakvih vojnih akcija tu nije bilo.

Kao posledica te naredbe razrušeno je 26 naselja na području Slavonsko-požeške županije, zapaljeno i potpuno uništeno 616 stambenih objekata, zapaljeno i uništeno 590 privrednih objekata, 1.462 osobe su ostale bez kuće, a 44 civila su ubijena, navodi se u prijavi. Oni koji nisu poslušali naredbu nego ostali u svojim selima, ubijeni su kao civili.

U prijavi, koju je potpisao predsednik Upravnog odbora Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula, navode se imena svih žrtava, njihova uništena imovina, kao i osobe koje su ostale bez kuće.

2024 © - Vesti online