Subota 03.10.2015.
06:11
Lj. I. - Vesti

Palestina na korak do države

Reuters
Svečana ceremonija: Mahmud Abas i Ban Ki Mun

Abas je to rekao uoči ceremonije podizanja palestinske države ispred sedišta UN, prvi put, uz zastave 193 zemlje-članice.

- Palestina, koja je država posmatrač u Ujedinjenim nacijama, zaslužuje puno priznanje i puno članstvo - rekao je on.

Palestinski lider apelovao je na "one zemlje koje još nisu priznale Palestinu, da to učine". Abas je svoje obraćanje započeo optužujući Izrael da nanosi štetu svetim mestima islama i hrišćanstva i pozvao da se to zaustavi, pre nego što je isuviše kasno.

On je, takođe, kritikovao Izrael što širi jevrejska naselja na okupiranim teritorijama i što drži Pojas Gaze pod blokadom.

- Mi ne možemo prihvatiti status kvo - rekao je Abas i optužio Izrael što ne čini ništa protiv napada jevrejskih naseljenika na Palestince.

Abas je ocenio da oni koji žele mir i bore se protiv terorizma moraju početi rešenjem palestinskog pitanja, koje je "početak i kraj", optuživši Izrael da radi na uništenju rešenja o dve države, odnosno stvaranju nezavisne Palestine.

On je podsetio da je okupacija palestinskih teritorija trebalo da se okonča još 1999. godine na osnovu izraelsko-palestinskih sporazuma, ali ih je Izrael sve prekršio, kako je naglasio. Izraelska strana nastavlja da krši sporazume, tvrdi Abas i najavljuje da Palestinska uprava zbog toga "ne može biti i dalje vezana tim sporazumima s Izraelom".

- U ovom istorijskom trenutku, ja kažem mom narodu svuda da podigne zastavu Palestinaca vrlo visoko, jer je ona simbol našeg identiteta - rekao je palestinski predsednik pred velikim brojem ljudi, istakavši da je današnji dan "dan ponosa".

Ukoliko Abas realizuje svoju pretnju, palestinske vlasti mogle bi potpuno da napuste vlast i to bi bio ogroman problem za Izrael koji bi, prema Ženevskoj konvenciji, tada morao u potpunosti da preuzme civilne poslove stanovništva okupiranih teritorija.

Većina je uz Arape

Izrael i SAD su podizanje palestinske zastave označile gestom koji neće služiti miru. GS UN je 10. septembra izglasala da se u UN zavijore zastave Palestine i Vatikana, koje obe imaju status posmatrača. Rezoluciju je podržalo 119 zemalja, uz 45 uzdržanih i osam protiv, uključujući Australiju, Izrael i SAD.

2024 © - Vesti online