Petak 02.10.2015.
18:42
Srna

Panika na Kosu: Moguć slučaj kolere na ostrvu

Reuters
Ostrvo Kos je poznata turistička destinacija, ali i polazna destinacija migranata koji stižu u EVropu

Zvaničnik centra za kontrolu i prevenciju bolesti izjavio je da je 79-godišnji holandski turista sa simptomima kolere, kao što su dijareja i visoka temperatura, prebačen sa ostrva u bolnicu u Atini na liječenje i dodatne pretrage.

Ostrvo Kos je poznata turistička destinacija i polazna tačka za migrante koji dolaze sa Bliskog istoka i iz Azije. Ipak, dijagnoza kod ovog pacijenta još nije potvrđena.

- Nastavljamo sa pregledima stanovnika kako bismo izbegli opasnost od širenja zarazne bolesti - objavljeno je u saopštenju centra za prevenciju i kontrole bolesti.

Iz centra je apelovano na građane da obavezno peru ruke i da se pridržavaju strogih pravila higijene prije konzumiranja hrane i vode. Hiljade migranata i izbjeglica iz Sirije, Iraka i Avganistana stigli su na Kos iz pravca Turske, preko Egejskog mora. U septembru je u Iraku izbila epidemija kolere sa najmanje 121 potvrđena slučaja bolesti.

Kolera je veoma retka bolest u Grčkoj. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, poslednji potvrđeni slučaja kolere prijavljen je u Grčkoj 1993. godine, a pre toga 1986. godine.

- Strahuje se da se bolest prenosi među migrantima - saopštio je zvaničnik centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

2024 © - Vesti online