Subota 03.10.2015.
04:09
D. N. Petrović - Vesti

EU i Beograd prevarili Srbe

A. Čukić - Vesti
Marko Jakšić kaže da se desila izdaja

Zatraženo je da Skupština Srbije odmah i bez odlaganja raspiše lokalne izbore za četiri opštine na severu Kosova, u protivnom AP KiM će da ih sama raspiše. Vlada Srbije pozvana je da odustane od dalje primene Briselskog sporazuma. Skup u Mitrovici posebno su obeležile diskusije Marka Jakšića i Nebojše Jovića, dvojice bivših lidera Srba sa severa.

Jakšić je predložio prikupljanje 100.000 potpisa kojima bi se od Skupštine Srbije tražilo da raspiše referendum sa pitanjem: "Da li je Srbija za KiM ili za EU". Predložio je da se patrijarh Irinej nastani u Pećkoj patrijaršiji i zamerio što je pozvao građane da izađu na kosovske izbore.

- Crkva se nije pretrgla u zaštiti srpske nacionalne interese na ovom prostoru. Prelaskom u Pećku patrijaršiju patrijarh bi poslao poruku da se Srbija nije odrekla Kosmeta - naglasio je Jakšić.

Marko Jakšić je kritikovao tvrdnju premijera Aleksandra Vučića da je Srbije cenjena zemlja.

- Cenjena je u Evropskoj uniji dok se odriče Kosova i Metohije i dok opravdava bombardovanje NATO-a, cenjena je dok izdaje deo svog naroda i svoje teritorije - naglasio je Jakšić.

Jović je pozvao na miran protest ispred Kancelarije za KiM "da Marko Đurić objasni građanima severa kako je to Srbija na poslednjim pregovorima u Briselu pobedila sa 5:0 i kako mu Albanci kad prelazi granicu zavrću uši".

Nebojša Jović

- Kad se brane država i narod, ne ratuje sa saopštenjima. Nismo za nasilje, ali nismo ni za poštovanje zakona države Kosovo. Da smo 1999. ratovali saopštenjima, kao u poslednje vreme činimo, ko zna gde bi sada bili. Narod je danas ogorčen i čeka da se pojavi neko ko bi bio okosnica otpora otuđenju Kosova od Srbije - poručio je Jović koji je skeptičan u mogućnost referenduma "jer su svi mediji u rukama vlasti". On je uporedio svađu čelnika Srpske liste sa "svađom Stanije i Soraje".

2024 © - Vesti online