Subota 03.10.2015.
06:30
luxlife.rs

Jesenja avantura u Londonu koji ne liči na sebe

Reuters
Big Ben i dalje stoji na svom mestu

Nekada ste na ulicama Londona mogli da vidite ljude sa modernim kišobranima i klasičnim elegantnim šeširima, dok danas oko vas užurbano prolaze japiji i hipster umetnici sa najnovijim iPhone modelima u rukama.

One čuvene jarko crvene telefonske govornice, koje su jedan od glavnih simbola ovog grada, sada opstaju samo u centru, u kom se vrzma najveći broj turista. Njihova jedina funkcija je da budu savršen londonski dekor za turističke fotografije. Kao i sva druga velika mesta i gusto naseljeni gradovi, London je grad koji živi brzo i menja se brzo. Ta perspektiva posmatranja jednog grada veoma je zanimljiva, jer njegova promena zapravo predstavlja promenu i napredak čovečanstva.

Tanjug/AP
Pabovi se opiru uprkos navali nju ejdž restorana i kafeterija

London je mnogostruk. On je prošlost, sadašnjost i budućnost na jednom mestu kao malo koji grad na svetu. Šetnja ulicom Portobelo roud to najbolje oslikava. Ono što je London dobio iz prošlih vekova i davnih vremena, odnosno iz perioda kada je bio centar imperija u kom sunce nikad ne zalazi, jeste njegov čuveni i živahni kosmopolitski duh. U ovom gradu naići ćete na ljude različitih rasa i vera, koji govore različite jezike, a ipak skladno žive i rade u tom velikom gradu, kreirajući njegov život i promene kroz koje prolazi.

U ovaj grad je dobro doći više puta jer svaki put otkrijete nešto novo. Šetnja Ridžent ulicom prema Oksford ulici je jedinstveno iskustvo. Obilazak Oksford strita ne znači samo razgledanje izloga i kupovinu. Ako neko odmah odmahuje rukom na pomen obilaska trgovačkih ulica kao na gubljenje vremena u poređenju s posećivanjem raskošnih londonskih muzeja, verovatno nije u pravu. Baš u ovoj ulici vidi se London sadašnjosti.

Reuters/T.M.
Šarene kućice Noting hila okupane jesenjim suncem

Nema potrebe pominjati čuvene znamenitosti i popularna mesta Londona, kao što su Pikadili sirkus, čuveno Londonsko oko, kao i Bakingemska palata. To su neki od retkih simbola prestonice kraljevstva koji se neće promeniti, sa ponosom zadržavajući i reflektujući svoju slavu.

Mesta za opuštanje u Londonu ima mnogo, i ona se kreću od tradicionalnih pabova u kome se služe interesantne vrste lokalnog i inostranog piva, uz klasične britanske obroke, do veoma luksuznih i prestižnih restorana u kojima je potrebno rezervisati mesto mesecima unapred.

Smeštaj u Londonu ogleda se u njegovim luksuznim hotelima, koji su tako raspoređeni da vam daju jedinstvenu mogućnost istraživanja grada. Jednostavna šetnja bilo kojom ulicom ovog grada je zaista jedinstveno iskustvo, koje je uvek drugačije…

2024 © - Vesti online