Petak 02.10.2015.
17:48
Tanjug

Doživotna za dečaka koji je planirao napad u Australiji

Tanjug/AP
Bio zadojen džihadistima (Foto: Ilustracija)

Tinejdžer iz Blekburna, koji će prema nalogu sudije ostati anoniman pošto je mlađi od 18 godina, mora da odsluži najmanje pet godina u zatvoru zbog podsticanja na terorizam, a potom će moći da bude pušten na slobodu ukoliko sud utvrdi da više nije opasan, preneo je britanski Bi-Bi-Si.

Dečak je poslao hiljade poruka preko interneta jednom navodnom džihadisti iz Australije planirajući masakr, naveo je tužilac.

Veruje se da je tinejdžer najmlađi Britanac koji je ikad osuđen za krivično delo povezano sa terorizmom.

Plan ubistva više policajaca na paradi održanoj u Melburnu u aprilu bi po svemu sudeći uspeo da britanska policija nije preuzela podatke sa njegovog telefona i alarmira australijsku policiju, rečeno je tokom suđenja.

Napad je trebalo da bude izveden tokom parade povodom praznika Anzak, koji se 25. aprila svake godine obeležava u Australiji i Novom Zelandu u čast učešća njihovih snaga u bici kod Galipolja za vreme Prvog svetskog rata.

Prilikom izricanja presude tinejdžer je priznao krivicu po jednoj tački optužnice.

Dečak, koji potiče iz "normalne porodice" iz Blekburna, intenzivno je na internetu čitao ekstremističku propagandu, a vrbovali su ga odrasli ekstremisti koji su zatim počeli da ga koriste da bi izvršavao njihove želje, rekao je sudija na kraju dvodnevnog suđenja na Sudu u Mančesteru.

Sudija Sonders je istakao da je zastrašujuće to što je neko ko je u vreme planiranja napada imao samo 14 godina mogao da postane "toliko radikalizovan da je bio spreman za izvršenje svoje uloge u napadu, čitavo vreme nameravajući i želeći smrt ljudi".

2024 © - Vesti online