Četvrtak 01.10.2015.
19:21
Tanjug

"Nemačka, nevoljni lider Evrope"

Reuters
Nemačka ne preuzima ulogu lidera jer se posvetila EU

Učesnici su ukazali da je Nemačka u Evropi po ekonomiji i stanovništvu najveća zemlja, ali da ne teži ka ulozi lidera.

Nemačke ima strateški pristup u stvaranju međunarodnog poretka, zasnovanog na pravilima, naveli su panelisti, koji smatraju da ta država ima pragmatičan pristup EU.

Zvaničan Berlin je spreman da preuzme odgovornost, ali po određenim pitanjima, kao što je činila u vezi evro-krize i Ukrajine, a kao što čini pokazujući solidarnost u migracionoj krizi.

Članstvo u EU je osnova politike Berlina i rezultati su mogući samo sa partnerima u Uniji, istakli su panelisti.

Ocenjeno je da Francuska i Nemačka treba da rade na zadržavanju Velike Britanije u EU, jer bi u suprotnom bio stvoren kontinentalni sistem, gde bi Nemačka bila najveća, a stvorile bi se i razne koalicije.

Izneta je želja da se Nemačka vrati multilateralizmu 1990-tih godina, i da postane proaktivni učesnik u međunarodnoj zajednici.

Kada je reč o SAD, američki akademici Nemačku vide kao zemlju koja može omogućiti diskusiju sa Rusijom i rešavanje ukrajinske krize, jer je Berlin prva stanica ka istoku.

Na panelu je navedeno da se u vezi globalnih pitanja malo toga čuje iz Nemačke, jer nema globalnu ulogu, pošto nedostaje velika vizija.

Nemačka, smatraju učesnici, mora da postane aktivnija i u predviđanjima na međunarodnoj sceni.

Preuzimanje predsedavanja OEBS-u naredne godine, kako je konstatovano, pružiće Nemačkoj mogućnost da se dokaže i na globalnoj sceni.

2024 © - Vesti online