Petak 02.10.2015.
05:52
N. Jokić - Vesti

Vučić: Veći smo Evropljani od Evrope

Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Ana Braser

- Ići ću u Tiranu na fudbalsku utakmicu, moji odnosi sa albanskim premijerom su odlični, jedino krupno pitanje oko kojeg se ne slažemo je pitanje Kosova - rekao je Vučić.

On je dodao da se nada da će se odnosi sa Hrvatskom ponovo stabilizovati posle izbora u ovoj zemlji.

- Moje iskustvo mi kaže da ne možemo uvek da reagujemo u odnosu na javno mnjenje - rekao je Vučić odgovarajući na poslaničko pitanje: Kakve bi pouke iz vašeg iskustva sa Kosovom i normalizacijom odnosa mogle da izvuku druge zemlje koje se suočavaju sa sličnim problemima?
Premijer Srbije je podsetio da su samo dve nedelje posle izborne pobede Srbiju pogodile katastrofalne poplave.

Republika Srpska ostaje u Bosni!

Na novinarsko pitanje o stavu prema najavama referenduma u Republici Srpskoj Vučić je rekao da Srbija podržava suverenitet BiH, ali i autonomiju RS. To znači, kako je rekao, Republika Srpska u okviru BiH.

- Rekao sam tada da će put koji je pred nama biti težak period i da će biti potrebno bar dve godine da bi se osetilo poboljšanje, a zatim smo u Briselu potpisali dogovor sa Prištinom. Držati svoj pravac bez obzira na kritike - rezimirao je Vučić i dodao da je tako činio i kada je bila reč o regionalnoj politici jer je regionalna stabilnost od ključnog značaja za razvoj Srbije.

Premijer Srbije je rekao da je pitanje izbeglica izazov za Srbiju i da je država činila i činiće sve da te ljude primi na što ljudskiji način, omogući im potrebnu pomoć kako zdravstvenu tako i u hrani i u odeći. On je rekao da je razgovarao sa premijerom Orbanom, da njegove argumente sada bolje razume, ali da nerado gleda na žičanu ogradu na granici.

- Potrebno nam je celovito rešenje, šta bi bilo da smo svi tako radili, da smo i mi postavljali ogradu prema Makedoniji - rekao je Vučić konstatujući da se Srbija po pitanju migranata pokazala "evropskija od Evrope" i da je jedino rešenje ono koje je celovito, a ne pojedinačno, svako za sebe.

Naglasio je da Srbija nastoji da ne dramatizuje pitanje migrantske krize tim pre što se migranti u Srbiji zadržavaju samo tri dana.

- Pred najvećim izazovom je Nemačka u kojoj oni hoće da ostanu - rekao je Vučić i dodao da visoko ceni politiku kancelarke Merkel i da ona u Srbiji ima veliki ugled kao državnik.

Naglašavajući da je put Srbije evropski, on je rekao da je mnogim stvarima nezadovoljan, pre svega neefikasnošću pravosuđa.

- Nema sramote u tome da priznamo svoje greške, ja prvi sam grešio kada je reč o nevladinim organizacijama i nezavisnim institucijama - dodao je Vučić.

2024 © - Vesti online