Petak 02.10.2015.
07:41
I. Kozarski - Vesti

Putin crta novu mapu sveta

Reuters
Ruski udar na snage terorista u Siriji

- Kad otrujete insekta, nije dovoljno poslati ga u susedovu kuhinju. Zato je predsednik Vladimir Putin dobio dozvolu Saveta federacije da upotrebi vojsku u inostranstvu, a da nije naveo u kojoj zemlji - kazao je Kosačov.

Saudijska Arabija, glavni američki saveznik u regionu, ozbiljno je shvatila tu poruku i zatražila od Moskve da prekine vazdušne udare u Siriji. Saudijski diplomata Abdala al Mualimi na Generalnoj skupštini UN rekao je da Rusi u Siriji nisu bombardovali položaje Islamske države, nego i snage opozicije koja sarađuje sa američkom CIA, što su potvrdili i izvori "Vol strit žurnala".

Rok sat vremena

Izrael je saopštio da ih je Moskva obavestila da počinje sa napadima sat vremena ranije. Prema nezvaničnim izvorima, slično je bilo u Bagdadu, gde je ruski general došao u američku ambasadu u Bagdadu, seo kraj diplomata i zamolio ih da za sat uklone svoje avione iz sirijskog vazdušnog prostora.

Ruski mediji napominju da su Saudijskoj Arabiji glavni finansijeri radikalnih islamista od kojih su se mnogi odmetnuli u Islamsku državu i Al Nusru, sirijsku filijalu Al Kaide. Tim novcem se nabavlja oružje i omogućava upućivanje na ratišta radikalnih islamista iz celog sveta. Rasulo na Bliskom istoku načinilo je Saudijsku državu izrazito najmoćnijom u regionu.

Stoga su Izrael i Irak spokojno dočekali rusku intervenciju. Izrael je formirao zajedničku komandu sa Rusima koju vode zamenici generalštabova, a cilj je da se vojske slučajno ne sukobe.

Vlasti u Bagdadu već su dale zeleno svetlo Rusima za vazdušno izviđanje nad Irakom. General Tahsin Ibrahim rekao je da će Irak izdati dozvolu svaki put kada Rusi to zatraže. Ministarstvo odbrane Iraka još u nedelju je objavilo da je potpisalo pakt o saradnji sa Rusijom, Iranom i Sirijom, a prethodno je bio formiran i Koordinacioni centar tih zemalja u Bagdadu u kom učestvuje i nekoliko ruskih generala.

Pri tom, u Saudijskoj Arabiji objavljeno je da je Rusija počela da dostavlja Iraku teško oružje. Do sada je isporučeno 130 tenkova, 50 BVP-3, 42 protivtenkovska raketna kompleta kornet s laserskim navođenjem i druge sisteme, a Moskva je odobrila Iraku odlaganje isplate po ranije zaključenim ugovorima. Irak je već kupovao rusko oružje uz američki blagoslov, a nedavno je obelodanjeno da je naručio ukupno 500 BVP-3. Time se povećava zavisnost Iraka od rezervnih delova iz Rusije.

Iračka opozicija već je premijeru Iraka Hajdaru Al Abadiju u skupštini postavila pitanje koja je cena za saradnju sa Moskvom.

Bombe od pola tone

Rusija je potvrdila da je bombardovala ciljeve u provinciji Idlib, koju većim delom drže pobunjenici podržani Amerikom.

Saopšteno je da su uništeni štab terorista i skladište municije kod Idliba i južnije komandni punkt blizu Hame i fabriku eksploziva nadomak Homsa. Pretpostavlja se da je reč o štabu u gradu Kafr Nabla koji je zaista pod kontrolom pobunjenika bliskih Americi. Taj štab napadnut je dva puta.

Ruska vojska prikazala je snimak uništenja komandnog punkta Islamske države između Idliba i El Latamine. General Igor Konašenkov rekao je da je betonsko zdanje uništeno fugasnom bombom od 500 kilograma koja je bačena sa aviona SU-24. Na snimku se vidi da okolni objekti nisu srušeni.

2020 © - Vesti online