Sreda 12.05.2010.
09:42
Srna

Logoraši iz NDH izgubili pred sudom u Strazburu

Preživeli logoraši i njihovi potomci tvrde da su u šoku i sumnjaju u pravovaljanost ovakve odluke, a kao jedan od argumenata navode i činjenicu da negativan odgovor nisu dobili od sudskog veća, već od službenice administrativnog odeljenja suda Hrvatice Valentine Grdelić, piše "Pres RS".

Predsednik ovog udruženja Gojko Knežević podneo je tužbu u ime 9.000 bivših logoraša i njihovih potomaka kojom su tužili Hrvatska za ratni zločin i zločin protiv čovečnosti koji, prema Povelji UN-a, ne zastareva.

Knežević je zbog načina dobijanja odgovora Suda u Strazburu uputio i protestno pismo predsedniku ovog suda Žan Pol Kosti u kome traži da mu se odgovori da li je moguće da će Hrvatska ostati nekažnjena za progon i zatočeništvo skoro milion Srba, Jevreja i Roma i da li Sud u Strazburu ponovo ubija te žrtve i krši Povelju UN-a.

Advokat Miroslav Mikeš kaže da je podnesena tužba veoma složeno i kompleksno pitanje, ističući da je teško reći da li je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu uopšte nadležan za vođenje postupka u ovom konkretnom slučaju.

On ne može da veruje da Hrvatska nije potpisnik Konvencije o zaštiti ljudskih prava i navodi da je moguće da je tužba odbačena uz obrazloženje da Hrvatska nije pravni sledbenik NDH.

"Poznato je da Hrvatska veoma vešto balansira kada je u pitanju pravno sledbeništvo sa NDH. Ako je to njima u interesu, ne libe se da priznaju da su pravni sledbenici, a ako će od toga imati štete, ni po koju cenu neće da čuju da današnja Hrvatska ima bilo kakav međunarodno-pravni kontinuitet sa Pavelićevom marionetskom tvorevinom", naveo je Mikeš.

2024 © - Vesti online