Četvrtak 01.10.2015.
14:05
Tanjug, Srna

Sirijski pobunjenici: Ovo što Rusija radi mi još nismo videli

Reuters
Meta locirana, raketa ispaljena, ostao je prah i pesak na kraju

- Radi se o sasvim novom nivou devastacije - tvrdi jedan od svedoka udara u centralnoj provinciji Homs.

- Poslednjih pet godina izloženi smo raznim vrstama oružja, ali ovo što se dogodilo tokom ruskih udara je nešto apsolutno najžešće što je ikada pogodilo ovaj prostor - tvrdi svedok.

Na meti Nusra Front

Ruski avioni bombardovali su danas pobunjeničke pozicije u Siriji, u blizini grada Džisr al-Šugur, pod kontrolom pobunjeničke alijanse među kojima je i ogranak Al Kaide, grupa Nusra Front. Avioni su izveli najmanje 30 udara a meta je bila "Osvajačka armija". Na meti napada bile su oblasti u provinciji Idlib, uključujući planinski region Zavija, kao i oblasti u provinciji Hama dalje prema jugu.

Jedan istaknuti komandant sirijskih pobunjenika ocenio je da će vazdušni udari Rusije u Siriji, kao podrška predsedniku Bašaru al Asadu, uticati na produžetak rata u toj državi i pozvao arapske zemlje da pobunjenike snabdeju protivazdušnim oružjem.

- Ovi vazdušni udari će, kao prvi korak, produžiti život ratu - rekao je Bašar al Zubi, koji komanduje jednom od najvećih pobunjeničkih grupa koja se bori na jugu Sirije u sklopu Slobodne sirijske armije (FSA).

- Kao drugi korak, oni će proširiti ekstremizam, pošto kada rat postane globalan protiv sirijskog naroda, on neće ustuknuti od svojih ciljeva, i stvoriće se plodno tle za privlačenje stranih boraca da se bore protiv Rusa - rekao je Zubi, na čelu Armije Jarmuk, koja je deo FSA.

Izvori sirijskih pobunjenika, uključujući i njihovo vođstvo koje se nalazi u Turskoj, tvrde da su u prvom ruskom napadu ubijeni "samo civili", ali ni američka strana, koja ih podržava, nije to mogla da potvrdi ili da dokumentuje.

Mediji prenose izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da Rusija nije obećala da će udariti samo na položaje Islamske države, već na sve teroriste i da Moskva u tom pogledu "neće vršiti nikakvu diskriminaciju", odnosno neće poštediti jedne na račun drugih.

Istovremeno, telefon na liniji američki državni sekretar Keri i ruski kolega Lavrov "stalno je zauzet" od kako su Rusi počeli udare u Siriji.

2024 © - Vesti online