Sreda 12.05.2010.
09:14
Tanjug

Euleks istražuje šest kosovskih ministarstava

Euleks policija ispred Ministarstva za infrastrukturu, poštu i telekomunikacije

Prištinska kablovska TV Klan, pozivajući se na izvore u kosovskim institucijama i međunarodnim misijama, ističe da će se istraga voditi i o radu ministara iz ranijih sastava kosovske vlade. Radi se o ministrima iz partija koje su sada ili su bile na vlasti - Demokratskoj partiji Kosova Hašima Tačija, Demokratskom savezu Kosova i Alijansi za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Istražitelji Euleksa će istražiti poslovanje i u Ministarstvu prosvete zbog tendera u raznim školama. U kosovskom Ministarstvu zdravlja su Eulerks će istraživati šta se desilo sa nekoliko miliona evra koji su dati jednoj firmi, bez završetka svih zakonskih procedura. To se dogodilo pre rekonstrukcije Tačijeve vlade, kada je Ministarstvom rukovodio Aljuš Gaši, iz redova DSK.

Neće biti pošteđeno ni Ministarstvo trgovine i industrije. Pitanja koja se tiču nafte, njenog kvaliteta i licence prodavanja biće interesantna za istražioce, prenosi TV Klan i dodaje da se time terete i ranija koaliciona vlada ABK-DSK, ali i sadašnja DPK-DSK.

Zbog budžeta će biti ispitivano Ministarstvo životne sredine, za period kada ja na vlasti bila koalicija DSK-ABK, a neće se zaobići ni Ministarstvo ekonomije i finansija.

TV Klan saznaje da se Euleks bavi i jednim bivšim ministrom, koji je po nacionalnosti Srbin, a koji je bio u vladi „pre pet-šest godina, ali se ne zna kako će se procesuirati istraga protiv tri lica sa severa Kosova“.


Glavni javni tužilac Euleksa Johanes Van Vresvijk je rekao nekoliko dana ranije da Euleks neće ograničiti istragu o korupciji samo na Ministarstvo transporta.

2024 © - Vesti online