Sreda 12.05.2010.
06:47
Tanjug

Evropske banke zbog Grčke gube 75 milijardi evra?

 

Sama "Dojče banka", kao najveća nemačka banka, međutim, nije prilično eksponirana prema grčkim državnim obveznicama, ali zbog širenja "grčke zaraze" za nju potencijalni rizik predstavljaju uticaji tercijalnih tržišta.

"Dojče bank", naime, kako se konstatuje, poseduje obveznice banaka iz Španije i Italije, a te finansijske institucije već mogu biti mnogo više ugrožene grčkom krizom. Uprkos tome što je "Dojče bank" zanemarljivo malo izložena grčkim obveznicama, problem bi mogao biti dalje proširenje takozvanih kreditnih raspona CDS.

Zamenik direktora te banke za upravljanje rizicima Stjuart Luis smatra da bi u toj nemačkoj finansijskoj instituciji mogli da nastanu gubici u nelikvidnim pozicijama.

Vlasnici grčkih državnih obveznica bi, prema mišljenju "Dojče banke", u slučaju eskalacije problema, u prvom redu, mogli biti prinuđeni da otpišu deo duga.

Veliki rizik, međutim, može biti upravo u tercijalnim tržištima i njihovom uticaju na banke, koje se, inače, previše ne angažuju kod grčkih obveznica.

"Dojče bank", takođe, upozorava da bi problemi mogli voditi daljoj krizi koja bi, svakako, mogla imati globalni karakter.

Najpre bi se, prognozira ta banka, "zaraza" pojavila u slabijim zemljama Evropske Unije, a onda i u zemljama srednje i istočne Evrope.

2024 © - Vesti online