Četvrtak 01.10.2015.
11:51
021.rs

Lažne žalbe potrošača: Žilete podmeću u burek, kamenje u keks...

Wikipedia
Sve više lažnih ili nelogičnih prijava, žilet u bureku samo jedna od njih: Neki se "šale", a neki hoće da naruše nečiji ugled

Namirnice biljnog porekla su česta tema žalbi potrošača, pa je tako nadležnoj poljoprivrednoj inspekciji ove godine prijavljeno 203 slučaja kršenja prava potrošača, a samo u Novom Sadu ih je bilo 20. Samo četiri slučaja su za sada potvrđena - dva se odnose na voće i povrće, dva na čaj i supe, dok su ili lažne prijave ili još uvek u postupku slučajevi sa žitomlinskim proizvodima i voćem.

Načelnik Odeljenja poljoprivredne inspekcije za bezbednost hrane Ministarstva poljoprivrede Nenad Vujović kaže da se najveći broj prijava odnosi na pekarske proizvode i njihovo deklarisanje, istekli rok ili kvalitet proizvoda.

Zbog sve više lažnih prijava, Mira Uzelac kaže da je odustala od prijavljivanja gomile mrava u pakovanju susama koje je kupila na merenje u zdravoj hrani u Novom Sadu.

- Ne mislim da je moj slučaj nemoguć ili manje moguć od drugih, ali sam bila svedok prijave jednog istinitog slučaja, koji nije video epilog jer je proizvođač zaštićen. Ne želim da se uključujem u dug slučaj i istragu, da bi se na kraju utvrdilo da moj slučaj nije istinit i da je, na primer, privatnik zaštićen - kaže ona i dodaje da joj ne treba zaključak da je mrave sama ubacila u papirnu kesu, kako bi imala na šta da se žali.

U Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine kažu da su oprezni kada im se javljaju građani sa žalbama i ne uzimaju svaki slučaj na svoj sto. Prema rečima Mladena Alfirovića iz Udruženja, svakodnevno se susreću sa raznim prevarama, a uzrok je najverovatnije sve niži standard građana i opšta besparica.

- Potrošači nam se redovno javljaju i prijavljuju da su pronašli kojekakve predmete i strana tela u hrani i proizvodima, a već na samim fotografijama mi uočimo da tonema veze s vezom. Jedan građanin nam je poslao fotografiju tetrapaka soka koji je bio potpuno presečen makazama, a pored pakovanja je strani predmet koji je navodno pronađen. I kako vi da dokažete da niste namestili situaciju - objašnjava Alfirović i dodaje da je bilo nalaženja spajalica u hrani, a čak i kamenja u keksu.

Načelnik inspekcije Nenad Vujović kaže za 021 da su i oni imali neobične prijave. 

- Tu ubrajamo prijavu momaka koji su u službene prostorije doneli otvorenu flašu piva sa drvcetom u njoj, tražeći papir sa kojim bi mogli tužiti proizvođača. Neobična prijava je i metal u pecivu za koji se ispostavilo da je namerno ubacio radnik da bi se osvetio gazdi - kaže Vujović.

Nelogične prijave kače na Fejsbuk

Mladen Alfirović kaže da Udruženje potrošača Vojvodine ne može da etiketira nekoga ko se javi sa nelogičnom prijavom, već te građane upute na nadležnu inspekciju i puste da se ustanovi odgovornost. Opasnost je danas veća jer su građani veoma aktivni na društvenim mrežama, na kojima dele svoje slučajeve, pa može da dođe do širenja panike i narušavanja ugleda proizvođača.

- Ljudi nas često ucenjuju, prete da će fotografije postaviti na društvene mreže, a time samo prave veću štetu jer može doći do tužbe zbog narušavanja reputacije trgovaca. I mi smo pažljivi i ne želimo da dolazi do sudskih slučajeva u kojima će se ustanoviti da je građanin pokušao prevaru - navodi Alfirović.

Kako izgleda inspekcijska procedura?

Građani prijave podnose pismeno, usmeno, telefonom ili mejlom, a one se procesuiraju po hitnosti ili vremenu pristizanja. Sve nepravilnosti koje se utvrde tokom kontrola se sankcionišu zabranom proizvodnje, zabranom prometa ili se naređuje otklanjanje nedostataka. Potom se sudu dostavljaju zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno prijave za privredni prestup. 

2024 © - Vesti online