Četvrtak 01.10.2015.
10:25
Blic

Gašić: NATO nije odobrio "vojsku Kosova"

Tanjug
Članice koje nisu priznale Kosovo, neće odobriti ni "vojsku Kosova"

Tome se protive države članice Alijanse koje nisu priznale nezavisnost Kosova, što i sprečava da takozvano Kosovo razvije partnerske odnose sa NATO, rekao je Gašić za "Blic".

- U ovom trenutku institucije NATO imaju savetodavnu ulogu i pružaju pomoć u razvijanju sposobnosti u važećem mandatu za tzv. Kosovske snage bezbednosti, koje su ograničene na razminiravanje i pomoć vanrednim situacijama", rekao je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, postoje pisane garancije da "KSB" neće biti angažovan na prostoru severa Kosova.

- Ta uverevanja sam dobio kako od svih visokih zvaničnika NATO sa kojima sam vodio razgovore, tako i na svim bilateralnim susretima sa zvaničnicima država koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost KiM - rekao je Gašić.

Ministar odbrane kaže da se izjava Hašima Tačija da je "NATO odobrio formiranje Vojske Kosova" može tumačiti isključivo u dnevno-političke potrebe, kako bi se u drugi plan stavili problemi koje ima Priština u predstavljanju javnosti nedavno potpisanih sporazuma u Briselu, kojima se, između ostalog, formira Zajednica srpskih opština, kao i katastrofalna ekonomska situacija i velika stopa nezaposlenosti.

2024 © - Vesti online